Pátek, 29. března 2024

Slavnostní zahájení provozu technologie zavedení recyklovaného dřeva do výroby OSB

Slavnostní zahájení provozu technologie zavedení recyklovaného dřeva do výroby OSB

Dne 27. dubna 2022 byla za účasti více jak 80 hostů v areálu výrobního závodu Kronospan slavnostně přestřižena páska při příležitosti zahájení provozu technologie umožňující zavedení recyklovaného dřeva do výroby OSB desek.

Jednatelé jihlavské společnosti Kronospan ing. Sylva Krechlerová a ing. Martin Dvořáček představili technologii všem přítomným, mezi nimiž byli například ing. Pavlína Kulhánková - ředitelka odboru průmyslové ekologie Ministerstva průmyslu a obchodu, ing. Pavel Hájek - radní Kraje Vysočina, ing. Jan Panský - ředitel oblastního inspektorátu ČIŽP nebo ing. Petr Havelka - ředitel České asociace odpadového hospodářství.

Zpracování recyklátu je v současné době jedním z hlavních způsobů jak snižovat budoucí zátěž na životní prostředí. Kronospan je dlouhodobě vnímán jako společnost, která na recyklaci klade velký důraz. V rámci České republiky je jihlavský závod dokonce průkopníkem ve využívání dřevního recyklátu při výrobě dřevotřískových desek, ke kterému přistoupil již v roce 2006. Od letošního roku bude dřevní recyklát využívat i při výrobě OSB desek - OSB nové generace.

Technologie umožňující zpracování recyklovaného dřeva patří mezi nejvýznamnější investice společnosti KRONOSPAN OSB, spol. s r.o., její celková výše je 70 mil. EUR. Důležitější než výše investice je však její přínos pro životní prostředí. Nově instalovaná technologie umožňuje zpracování recyklovaného dřeva při výrobě OSB desek a nahradí tak až 50 % rostlého dřeva. V rámci této investice byla realizována opatření vedoucí ke snížení prašnosti, snížení hlukové zátěže, úspoře tepelné energie, snížení dopravy a snížení spotřeby vody. Zvýšením množství materiálově využívaného odpadního dřeva dojde také k významnému snížení skleníkových plynů, které zůstanou uloženy ve dřevě.

Slavnostni-otevreni-OSB-2 Slavnostni-otevreni-OSB-5

Doposud Kronospan použitím recyklovaného dřeva při výrobě dřevotřískových desek ušetřil ročně 2 miliony tun CO2, a zachránil tak 600 tisíc stromů. Díky zpracování recyklátu při výrobě OSB desek dojde k navýšení redukce CO2 na 3 miliony tun za rok a ušetřeno bude každoročně 900 tisíc stromů.

,,Zpracování recyklátu ve výrobě Kronospanu plně odpovídá principům nejmodernějších trendů výroby. Dřevní recyklát je materiálově využíván místo skládkování nebo energetického využití," říká ing. Sylva Krechlerová.

Podle ředitele České asociace odpadového hospodářství, Ing. Petra Havelky, patří společnost Kronospan Jihlava mezi nejvýznamnější recyklátory v rámci celé České republiky a jak dodává, ,,Jihlavský Kronospan je schopný zrecyklovat veškerý dřevní recyklát vyprodukovaný v České republice."

,,Společnost Kronospan chce do budoucna dále rozvíjet aktivity spojené se zpracováním odpadního dřeva a jako strategický partner pomáhat při plnění cílů evropských odpadových směrnic," dodává ing. Martin Dvořáček.

Zdroj: web České asociace odpadového hospodářství s využitím TZ Kronospan

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů