Čtvrtek, 28. března 2024

Monitoring migrace úhoře říčního (Anguilla anguilla) na území České republiky

Monitoring migrace úhoře říčního (Anguilla anguilla) na území České republiky

Monitoring migrace úhoře říčního (Anguilla anguilla) na území České republiky je spolufinancován Evropskou unií.

V posledních desetiletích byl jako výsledek řady antropogenních faktorů (zejména mortalita způsobená vodními turbínami, neprůchodná říční síť, nadměrný mořský rybolov) zaznamenán výrazný populační pokles úhoře říčního, a to až na kritickou úroveň představující zhruba 1 % jeho historické početnosti.

Tyto skutečnosti vedly Evropské společenství k přijetí opatření, která mají za cíl zastavit pokles a obnovit populaci úhoře říčního, a to formou nařízení 1100/2007, které ukládá jednotlivým dotčeným členským státům Evropské unie vytvořit tzv. Plány managementu úhoře říčního a následně nastavit taková opatření, která povedou ke snížení mortality populací úhoře říčního. Cílem předmětného nařízení je zejména zajištění ochrany a nastavení udržitelného způsobu využívání populace úhoře říčního.

V souvislosti s nařízením 1100/2007 vypracovala Česká republika Plán managementu úhoře říčního a v předepsaném termínu (do 31. 12. 2008) jej předložila Komisi ke schválení. Předmětné nařízení dále nařizuje členským státům, aby předkládaly zprávy vyhodnocující účinnost těchto plánů managementu úhoře říčního, a to ve vztahu k zajištění 40 % účinnosti migrace úhořů říčních z území ČR. Nařízení blíže upravuje intervaly předávání zpráv, tzn. po předložení prvních třech tříletých zpráv, musí členské státy podávat své zprávy jednou za šest let. Česká republika zaslala poslední zprávu v tříletém intervalu Komisi v roce 2018, tzn., že další zprávu by mělo Ministerstvo zemědělství zaslat až v roce 2024.

Cílem je monitoring katadromní migrace úhoře říčního (Anguilla anguilla) na území ČR k plnění cílů nařízení Rady č. 1100/2007/ES a nařízení Evropského parlamentu a Rady (EU) 2017/1004, včetně vypracování průběžných zpráv, souhrnné zprávy a závěrečné studie pro reporting Komise.

Cílem je zajistit požadavky vyplývající z nařízení 1100/2007, tj.:

  • vyhodnocení účinnosti Plánu managementu úhoře říčního a předání požadované zprávy Komisi;

  • vyhodnocení úspěšnosti katadromní migrace úhoře říčního.

Cílem je též zajistit plnění požadavků nařízení 2017/1004, tzn. zajištění sběru vědeckých údajů o úhoři říčním.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů