Úterý, 19. března 2024

Nová legislativa zvyšuje nároky na zasklení. Je třeba myslet na sluneční paprsky či bezpečnost

Nová legislativa zvyšuje nároky na zasklení. Je třeba myslet na sluneční paprsky či bezpečnost

Změny ve stavební legislativě platné od začátku letošního roku výrazně ovlivňují i výběr zasklení pro nové budovy a rekonstrukce. Existuje mnoho parametrů, které se u skla vyplatí sledovat, od jeho práce se sluneční energií přes izolační a akustické vlastnosti až po otázku bezpečnosti. Jak se se všemi těmito aspekty nejlépe popasovat, radí Michal Široký ze společnosti Saint-Gobain Building Glass, která vyrábí a dodává stavební sklo.

Přísnější požadavky na novostavby, které přinesla nová legislativa letos v lednu, apelují na snížení energetické náročnosti budov. ,,Hranice, v nichž má být stavby navrženy, se posouvá mezi nízkoenergetický a pasivní standard," vysvětluje Michal Široký. ,,Zásadní roli v tom hraje architektonický koncept budovy, konkrétně třeba její tvar a dispozice či orientace vůči světovým stranám, ale také využívání energie ze slunce," dodává. Jsou-li proto dobře navržena právě okna, sluneční energie, která je zdarma, může být pro stavbu klíčová.

Bez stínění může být v létě uvnitř peklo

Využití sluneční energie má ovšem svá úskalí. Zatímco v zimě jsme za zásobu světla a tepla prostřednictvím slunečních paprsků vděční, v horkých letních měsících může představovat peklo. Budova by tedy měla mít možnost ochlazení. ,,O vhodném typu skla tedy v tomto případě rozhoduje to, zda ji v létě můžeme efektivně zastínit, například externými žaluziemi nebo pomocí architektonického přesahu," říká odborník ze Saint-Gobain Building Glass. ,,Je-li stínění možné, pak můžeme vybrat sklo s vyšším prostupem světla dovnitř. Standardní izolační trojsklo lze například opatřit vysoce transparentními povlaky, jež propouští maximum denního světla. V některých případech pak lze při návrhu trojskla využít extra čiré sklo, tam je ale třeba odborné konzultace s výrobcem nebo zpracovatelem skla, " vysvětluje.

Existují však i budovy, často administrativního rázu, které možnost vnějšího stínění nenabízejí.
I u nich je však třeba zabránit přehřívání, aniž bychom tím omezovali přísun denního světla.
V minulosti se v těchto případech volilo vysoce reflexní sklo či skla zabarvená do zelena či bronzova, protože šlo o jediné na trhu dostupné řešení. ,,Dnes už naštěstí máme skla protisluneční, která zastavují teplo od slunce, ale světlo nechávají projít. Zároveň odpovídají současnému trendu neutrálního vzhledu bez rušivé vnější reflexe," říká Michal Široký.

Vliv má i akustika či orientace na světové strany

U skla je nicméně třeba brát ohled i na mnoho dalších parametrů. Mají například zásadní vliv na akustiku v místnosti, proto je nutné zaměřit se i na jejich akustické vlastnosti, obzvláště je-li stavba na rušnější ulici. Co se týče bezpečnosti, typ skla může ovlivňovat jak riziko úrazu, tak třeba nebezpečí vloupání. V neposlední řadě je třeba zvážit i to, jaká okna zvolit vzhledem k orientaci na světové strany. ,,Z východu přichází světlo v jinou dobu a v jiné intenzitě než ze západu a podobně," připomíná odborník ze Saint-Gobain Building Glass.

Specifickým případem jsou stále populárnější posuvné portály, tedy otevíratelné skleněné dveře.
Vzhledem k tomu, že se nejedná o zrovna levnou záležitost, je v jejich případě třeba nutné věnovat výběru skla zvláštní péči. ,,Když pro posuvný portál použijeme běžné izolační trojsklo, v momentě, kdy jej otevřeme, se tabule překryjí a vznikne vlastně šestisklo," varuje Michal Široký. Mezi tabulemi totiž vznikne uzavřený prostor s žádným nebo minimálním prouděním vzduchu. Teplota se tak v této oblasti může vyšplhat až na 80 °C. ,,Samotná vysoká teplota by tolik nevadila. Když ale oblast něčím zaizolujeme - například k ní z interiérové strany přidáme sedačku - vznikne teplotní rozdíl a může dojít k prasknutí skla," vysvětluje odborník. Abychom tomu zamezili, je třeba pro posuvné portály využívat speciálně upravený typ skla. ,,Skla, která se při otevření dotýkají, by měla být kalená, nebo alespoň s broušenou hranou," radí odborník ze Saint-Gobain Building Glass.

Digitální nástroje výběr skla ulehčují

Přestože je při výběru skla nutné myslet hned na několik proměnných, ulehčit jej mohou různé digitální nástroje. Online je například dostupný software Calumen Live, který dokáže spočítat veškeré parametry vhodného skla. Stačí se zaregistrovat, specifikovat požadavky na základě potřebných vlastností skla a výsledek si pak stáhnout či nechat poslat na e-mail. ,,Od března letošního roku umí Calumen Live navíc spočítat i uhlíkovou stopu navrženého skla. Ta bude v příštích letech hrát důležitou roli," vysvětluje Michal Široký.

Pokud vlastníte iPad, můžete si stáhnout také aplikaci pro realistické zobrazování skel s názvem GlassPro. V ní lze rychle vizuálně porovnat různé typy skla. To se zobrazuje buď na univerzální ,,kostce" nebo na referenční budově. ,,Díky aplikaci můžete získat lepší představu o tom, jak bude sklo na budově ve skutečnosti vypadat," uzavírá odborník ze Saint-Gobain Building Glass.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů