Pátek, 29. března 2024

Chystaná stavba větrníků u Potštátu bude posuzována podle EIA

Chystaná stavba větrníků u Potštátu bude posuzována podle EIA

Projekt na výstavbu dvou větrných elektráren u Potštátu na Přerovsku má významný vliv na okolí, a bude proto posuzován podle zákona o vlivu staveb na životní prostředí EIA. Rozhodl o tom krajský úřad, který obdržel několik nesouhlasných stanovisek s tímto investičním záměrem. Proti stavbě větrníků se postavila potštátská radnice, organizace Hnutí Duha i místní spolky. ČTK dnes informaci získala z rozhodnutí krajského úřadu, které bylo zveřejněno v databázi EIA.

Firma Roteko Invest plánuje postavit východně od městské části Potštát-Lipná dvě větrné elektrárny, každá má mít výkon až 2,2 megawattu. "Nejbližší obytná zástavba obce se nachází západně ve vzdálenosti zhruba 600 metrů od místa realizace větrných elektráren," stojí v oznámení záměru. Výška větrných elektráren nepřekročí 150 metrů. Turbíny budou podle investora splňovat hlukové normy. Větrníky mají mít speciální listy, které sníží tvorbu hluku. Získá-li firma potřebná povolení, chce větrné elektrárny u Potštátu postavit příští rok.

Ke stavbě větrných elektráren má výhrady Spolek rozvoj Potštátska, projekt podle něj nebere ohled na jedinečný krajinný ráz. Podle spolku nejsou respektovány doporučené odstupové vzdáleností a výpočet hluku je "zmatečný, nevyhovující a očividně realitu nereflektující". Projekt se nelíbí ani Hnutí Duha či Spolku Nízký Jeseník. "Nejbližší obytná zástavba obce se má nacházet ve vzdálenosti pouze zhruba 600 metrů, což je vzdálenost, ve které budou zásadním způsobem překračovány hygienické hlukové limity a nemovitosti v tak malé vzdálenosti budou neobyvatelné," upozornil spolek.

U Potštátu-Lipné už vznikl park čítající čtyři větrné elektrárny s celkovým výkonem 0,6 megawattu a opodál stojí samostatná větrná elektrárna s výkonem dva megawatty. V okolí Potštátu se chystá stavba dalších deseti větrných elektráren, s níž souhlasilo předchozí vedení města. "Byl kvůli tomu změněn územní plán a uzavřena smlouva," řekl ČTK starosta Potštátu René Passinger.

Potštátská radnice proto podle Passingera zaujala k projektu Roteko Invest odmítavý postoj. Podle starosty hrozí, že stožáry větrníků odříznou městskou část Lipná. Vedení Potštátu argumentuje hlukem i výrazným narušením krajinného rázu. "Nejsem odpůrce větrných elektráren, ale ať je staví dál od vesnice," podotkl starosta.

Kopce v podhůří Nízkého Jeseníku jsou díky příznivým podmínkám v zorném poli investorů do větrných elektráren. Větrný park čítající devět stožárů s celkovým výkonem 18 megawattů stojí například u Lipiny na Olomoucku. Poblíž Jívové plánuje investor postavit pět větrníků s celkovým výkonem deset megawattů.

První větrné elektrárny byly v Olomouckém kraji zprovozněny v polovině 90. let. Na konci roku 2019 tam fungovalo 18 velkých větrných elektráren a parků. Stavba nových větrníků se v posledních letech kvůli nesouhlasu veřejnosti a některých samospráv téměř zastavila.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů