Středa, 24. dubna 2024

V odpadové firmě Sběrné suroviny UH z Uherského Hradiště jdou naproti recyklaci polystyrenu

V odpadové firmě Sběrné suroviny UH z Uherského Hradiště jdou naproti recyklaci polystyrenu

Ve sběrném dvoře, který sídlí v Uherském Hradišti, nyní nově odebírají a dále zpracovávají od firem a občanů i mírně znečištěný polystyren (EPS). Polystyren nesmí obsahovat velké množství lepidel a tmelů, dále plastové a kovové předměty. Odebírají i EPS částečně degradovaný slunečním zářením.

"V Česku bylo loni spotřebováno rekordních 62,2 tisíc tun polystyrenu. Materiál je velmi dobře recyklovatelný, a proto jsme se rozhodli věnovat mu více pozornosti" sdělil jednatel firmy Rudolf Mazánek ml.

Ve sběrném dvoře se rozhodli drtit a dále zpracovávat všechny standardní druhy polystyrenu - EPS 50 (obalový), EPS 70 (fasádní), EPS 100 (střešní, podlahový), EPS 150 (střešní, podlahový) a EPS 200. Všechny varianty odebírají bílé i šedé. Drtí se také soklový polystyren zvaný perimetr.

"Polystyren je komodita, která má k recyklaci velmi blízko, a proto ji nově ve Sběrných surovinách UH v drcené podobě dále dodáváme především do stavebnictví, tam slouží k výrobě odlehčených polystyren-betonových tvárnic a nebo jako příměs do betonové směsi." dodává Rudolf Mazánek ml.

TIP: Kam s polystyrenem v celé ČR poradí aplikace www.KAMsNIM.cz

Odlehčené tvárnice, které jsou z recyklovaného EPS vyráběny, jsou vhodnou alternativou tradičních výrobků z prostého betonu, avšak tyto produkty svými vlastnostmi, zejména tepelně izolačními a snadnou manipulovatelností, dosahují výrazně vyššího ekonomického efektu. Díky tomu splňují stále se zvyšující požadavky na akustické a tepelně izolační vlastnosti stavby.

Polystyrenový beton nabízí kromě nízké váhy také výborné tepelně izolační vlastnosti. Díky tomu se dobře hodí například k vyrovnání nerovností podlahových ploch.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů