Pátek, 29. března 2024

Nový Jičín: Projekt Třídím gastro

Nový Jičín: Projekt Třídím gastro

K projektu ,,Třídím gastro" společnosti Energy financial group (EFG) se od 1. března přidal Nový Jičín. Připojí se tak k Olomouci a dalším městům a obcím v Olomouckém a Moravskoslezském kraji, ve kterých se projekt setkává s velkým úspěchem. Obyvatelé tak nyní budou mít možnost třídit gastroodpad do speciálně určených nádob. Ten se následně sveze do bioplynové stanice EFG Rapotín BPS u Šumperka, kde se nadále zpracuje a využije pro výrobu elektřiny, plynu a tepla.

,,Díky třídění gastroodpadu můžeme z nádob na směsný odpad vytřídit velkou část obsahu. Při loňské fyzické analýze odpadu, při které jsme přebírali směsný odpad na tříditelné složky, nám vyšlo, že kuchyňské zbytky z něj tvoří téměř 20 %. Na skládku tak díky samostatnému sběru nebude vyvážena další složka, která má smysluplné využití," uvedl místostarosta Nového Jičína Ondřej Syrovátka.

Gastroodpad na skládkách obecně zabírá dokonce až třetinu směsného komunálního odpadu. Navíc produkuje škodlivé emise, pokud je skládkován a dále nevyužit. Stále více stoupají také ceny za skládkovné a do budoucna tomu nebude jinak. Ze všech stran je tedy výhodné objem gastroodpadu na skládkách snižovat. Nový Jičín je dalším z českých měst, které se do jeho třídění pouští.

Zdroj: NSZM

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů