Úterý, 23. dubna 2024

Úspory energií jsou nejefektivnější cestou k řešení současné krize. NRB podnikatelům pomáhá snížit náklady

 Úspory energií jsou nejefektivnější cestou k řešení současné krize. NRB podnikatelům pomáhá snížit náklady

Ruská invaze na Ukrajinu narušila celosvětově energetický trh a logickou reakcí EU je ho transformovat. Mezi hlavní pilíře pro změnu patří úspory energií, diverzifikace dodávek energie a zavádění obnovitelných zdrojů. Podle nově představeného plánu REPowerEU jsou ale nejrychlejším a nejlevnějším řešením úspory energií. Právě takové řešení nabízí v Česku podnikatelům Národní rozvojová banka s programem ELENA, který pomáhá při přípravě úsporných projektů a ušetří 90 procent nákladů.

Evropská unie označila oblast úspor energií za nejrychlejší a nejlevnější způsob, jak řešit současnou energetickou krizi a navrhuje posílit dlouhodobá opatření a zvýšit závazný cíl v oblasti energetické účinnosti. Dalším hlavním zájmem je spolupráce s mezinárodními partnery na diverzifikaci dodávek energií a masivní rozšíření a urychlení rozvoje energie z obnovitelných zdrojů.

,,Mezi podnikateli nyní panuje velká nejistota kvůli dalšímu směřování cen i dodávek energií, především kvůli závislosti celé EU na ruských fosilních palivech. Rapidní zvýšení cen energií zasáhlo firemní rozpočty. U některých podnikatelů je nárůst ceny i několikanásobný. Nejefektivnějším způsobem, jak mohou podnikatelé snížit své náklady, je investice do úsporných projektů," říká Čestmír Hrdinka, koordinátor programu ELENA Národní rozvojové banky a prozrazuje pět tipů k vhodným energetickým úsporám:

  • Klíčové je efektivní vytápění

  • Zaměřte se na obálku budovy, vyměňte starší okna a dveře

  • I svítidly se dá uspořit

  • Obměňte dosluhující technologie za chytré, šetřící energii

  • Zaveďte energetický management

Národní rozvojová banka svým zájemcům z řad podnikatelů poskytuje profesionální pomoc prostřednictvím poradenského programu ELENA, který nabízí konzultaci projektů souvisejících se spotřebou energie a také zpracování energetického posudku.

Aby podnikatelé navrženou revitalizaci dokázali uskutečnit, musí mít připravené prostředky nejen na přípravu, ale i na investici samotnou. Program ELENA nabízí úhradu až 90 % způsobilých výdajů spojených s přípravou úsporného projektu. Na samotnou revitalizaci NRB nabízí možnost bezúročného financování.

,,Na opatření, která zajistí úsporu energií, lze u NRB získat výhodný bezúročný úvěr. Pro podnikatele v Praze jsou k dispozici prostředky programu ENERG. Pro projekty, které nespadají na území hlavního města a jsou realizovány kdekoliv jinde v České republice, je určen program Úspory energie," dodává Čestmír Hrdinka.

Program ELENA (European Local ENergy Assistance) je financován z programu HORIZONT 2020 spravovaného Evropskou investiční bankou. Nabízí poradenství při zpracování energeticky úsporného projektu a získání energetického posudku. Cílem programu je usnadnit realizaci energeticky úsporných opatření. Je zaměřen na renovace stávajících nemovitostí a cílené investice do stavebních a technologických opatření spojených s budovou. Program ELENA nabízí úhradu 90 % způsobilých výdajů na vybrané činnosti spojené s přípravou projektu. Je vhodný nejen pro podnikatele, ale i pro, města, kraje a další subjekty veřejné správy.

Národní rozvojová banka, a.s., působí na trhu od roku 1992, toho času jako Českomoravská záruční a rozvojová banka, a.s. Jejím cílem je přispět a podílet se na podpoře dlouhodobě udržitelného hospodářského a sociálního rozvoje prostřednictvím poskytování finančních produktů, zejména v oblasti malého a středního podnikání, rozvoje infrastruktury a dalších sektorech ekonomiky. Jejím jediným akcionářem je Česká republika zastoupená Ministerstvem průmyslu a obchodu, Ministerstvem financí a Ministerstvem pro místní rozvoj. S využitím prostředků státního rozpočtu, rozpočtů krajů a evropských fondů banka poskytuje podporu formou záruk a zvýhodněných úvěrů a doplňuje tak nabídku bankovních a investičních produktů na trhu. V roce 2020 NRB svými produkty podpořila 10 636 projektů, v objemu přes 51 miliard korun napřímo poskytnutých či zaručených úvěrů. Dceřinými společnostmi NRB jsou Národní rozvojový fond, který se zaměřuje na rozvoj infrastruktury se zapojením soukromých zdrojů, a Národní rozvojová investiční, jež poskytuje podporu ve formě kapitálových finančních nástrojů soukromému i veřejnému sektoru.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů