Pátek, 19. dubna 2024

hl.m. PRAHA: Rozšíření re-use center

hl.m. PRAHA: Rozšíření re-use center

Uplatnění principů cirkulární ekonomiky neboli oběhového hospodářství na území hlavního města Prahy je jedním ze základních předpokladů snížení emisí CO2 o 45 % do roku 2030 a dosažení uhlíkové neutrality do roku 2050. Součástí Klimatického plánu hl. m. Prahy je rozšíření úspěšného projektu tzv. RE-USE pointů. Praha se tak chce soustředit na předcházení vzniku samotného odpadu a minimalizovat vznik nového odpadu.

Podstatnou část komunálního odpadu dnes tvoří věci, které mají stále svou užitnou hodnotu a mohou i nadále plnit svou původní funkci. Nábytek, hračky, sportovní vybavení, nádobí, knížky a další věci, které jsou zamýšlené na dlouhodobé a opakované využívání mají vesměs delší životnost, než na jakou je lidé chtějí nebo potřebují využívat. Tyto věci vesměs končí jako součást komunálního odpadu nebo ve sběrných dvorech a míří na skládky nebo do spalovny.

TIP: Další REUSE místa po celé ČR naleznete v mapě projektu www.KAMsNIM.cz

Tyto věci mohou ale přitom ještě dobře někomu sloužit, přinášet funkční užitek a dělat radost jiným. Myšlenka RE-USE pointů je, aby se lidé naučili dávat těmto svým věcem druhou šanci. Odložené věci se v RE-USE pointech při sběrných dvorech uloží, nafotí a přednostně nabídnou nejpotřebnějším, jako jsou např. azylové domy. ,,V první fázi je tedy například nábytek nabídnut neziskovým a charitativním organizacím. Pokud ty do čtrnácti dnů neprojeví zájem, je věc nabídnuta bezplatně široké veřejnosti prostřednictvím webu. Je to myšlenka, která je velmi praktická a uchopitelná pro obyvatele, kterým ukazuje, jak bychom o cirkulární ekonomice měli uvažovat," vysvětluje Petr Hlubuček, náměstek primátora a radní pro oblast životního prostředí.

Zdroj: NSZM

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů