Středa, 24. dubna 2024

Německo chce do roku 2032 vyčlenit pro větrné elektrárny dvě procenta země

Německo chce do roku 2032 vyčlenit pro větrné elektrárny dvě procenta země

Německo do roku 2032 vyčlení pro výstavbu pevninských větrných elektráren dvě procenta své plochy. Příslušný návrh zákona, o kterém ještě musí rozhodnout parlament, dnes schválila vláda kancléře Olafa Scholze. Ministr hospodářství a ochrany klimatu Robert Habeck na tiskové konferenci řekl, že díky zákonu očekává rychlý rozvoj výstavby obnovitelných zdrojů energie, zároveň ale počítá s odporem některých regionů.

"Budování obnovitelných zdrojů energie znamená posilování energetické bezpečnosti Německa," řekl Habeck s odkazem na současnou závislost země na fosilních palivech z Ruska. Nový zákon o výstavbě pevninských větrných elektráren podle něj takovou výstavbu umožní ve velkém.

"Vím, že pro některé regiony může takový požadavek znít troufale," řekl Habeck o dvouprocentní kvótě. "Vím, že to může vyvolat odpor. Chci ujistit, že tyto starosti bereme vážně," řekl.

Dosavadní tempo výstavby větrných elektráren v Německu je podle kritiků i podle Habecka příliš pomalé. Budování brzdily ekologické spory a také odpor regionů. Návrh zákona předpokládá, že do roku 2026 bude pro větrné parky vyčleněno 1,4 procenta země a do roku 2032 pak dvě procenta. "Nyní pevninské větrné elektrárny zabírají 0,8 procenta plochy," řekl Habeck.

Německo loni vybudovalo 484 pevninských větrných elektráren s instalovaným výkonem 1925 megawattů, což je ve srovnání s předchozím rokem nárůst nově instalovaného výkonu o 35 procent. Na moři v loňském roce nevznikly v Německu žádné větrné elektrárny.

Německo chce do roku 2030 získávat až 80 procent elektřiny z obnovitelných zdrojů a do roku 2035 až 100 procent. Nyní tento podíl činí asi 40 procent.

Aleš Zápotocký

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů