Čtvrtek, 25. dubna 2024

V Novém Boru mohou nově lidé do speciálních kontejnerů třídit i tuky a oleje

V Novém Boru mohou nově lidé do speciálních kontejnerů třídit i tuky a oleje

V Novém Boru na Českolipsku rozšířili možnost třídění odpadu, na deseti místech přibyly nově speciální černé nádoby s červeným víkem určené na jedlé tuky a oleje. Dosud s nimi lidé museli do sběrného dvora ve Wolkerově ulici, řekla dnes ČTK mluvčí radnice Radmila Pokorná. Podobná možnost třídit do speciálních nádob je zatím v Libereckém kraji hlavně v menších městech a obcích, třeba v Liberci nebo Jablonci nad Nisou musí lidé s tuky do sběrných dvorů.

"Stále se snažíme zjednodušit občanům třídění odpadu, protože za tři roky musíme podle zákona vytřídit nejméně 60 procent komunálního odpadu a o pět let později již na skládku neuložíme žádný využitelný odpad. Vedle toho se každoročně zvyšuje poplatek za skládkovné čím dál nižšího množství komunálního odpadu. Proto dnes platí, že čím více lidí třídí, tím nám pomáhají ještě nějakou dobu udržet poplatek za popelnice v přijatelné výši, a to i přes rostoucí výdaje města za likvidaci odpadu," řekl starosta Jaromír Dvořák (Starostové pro Liberecký kraj).

TIP: Kam s oleji poradí po celé ČR aplikace www.KAMsNIM.cz

Nové sběrné nádoby najdou obyvatelé města na stanovištích tříděného odpadu v Jiráskově ulici, V Parku, České, Skalické, Generála Svobody, na křižovatce ulic Liberecké a Rumburských hrdinů a u Penny. Další nádoby jsou v Bukovanech, v Pihelu a Janově. Do speciálních nádob mohou lidé odkládat veškeré oleje a tuky z konzerv, ze zeleniny, masa, ryb, salátů, fondue, sýrů či hub nakládaných v oleji, zbytky marinád na grilování, oleje a tuky ze smažení a fritování.

"Stačí je přelít do neporušených plastových lahví a pevně uzavřené vyhodit do uzamčených popelnic otvorem ve víku. Ideální je, když jsou lahve zcela naplněné. Prosíme občany, aby nepoužívali skleněné obaly, které se při vhození do popelnice rozbíjejí," řekla Šárka Vlková z technické správy města. Upozornila, že do nádob nepatří motorové, hydraulické, mazací a jiné průmyslové oleje. Ty mohou jako nebezpečný odpad lidé zdarma odevzdat ve sběrném dvoře. "Tam je možné nadále odkládat i použitý kuchyňský olej," dodala.

Nový Bor je s 11.500 obyvateli pátým největším městem v Libereckém kraji, za odpad platí obyvatelé roční paušál 700 korun. Tříděný odpad mohou lidé odkládat do 383 nádob na 74 místech. Třídit mohou papír, sklo, plasty, nápojové kartony, drobný elektroodpad, kovy, textil a teď nově i tuky. Třídění jedlých tuků a olejů musí obce zajišťovat od roku 2020, v Novém Boru se za uplynulé dva roky podařilo ve sběrném dvoře vytřídit bezmála půl tuny kuchyňských olejů. Třeba ve Smržovce na Jablonecku třídí tuky do speciálních nádob od roku 2017.

"Tříděním tuků šetří lidé kanalizační potrubí. V řadě domácností se oleje a tuky likvidují tím, že je lidé nalijí do dřezu nebo do WC a postupně tak ucpávají odpadní trubky. Především v panelových domech se pak může stát, že ve spodních bytech může začít vytékat odpadní voda," upozornila mluvčí radnice. Oleje mohou podle ní také poškodit kanalizační síť a problémy způsobují také v čistírně odpadních vod.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů