Úterý, 19. března 2024

ŠKODA AUTO připojila do Powerpass všechny největší energetické společnosti, dobíjet u nich mohou i uživatelé Chargee

ŠKODA AUTO připojila do Powerpass všechny největší energetické společnosti, dobíjet u nich mohou i uživatelé Chargee

Před rokem uvedla ŠKODA AUTO Česká republika na tuzemský trh jednoduchou a chytrou možnost dobíjení elektrifikovaných vozů prostřednictvím celoevropské služby Powerpass. Později se k ní přidala i podporovaná platforma pro flotilové zákazníky Chargee. Uživatelé těchto služeb dnes mohou své vozy dobíjet v sítích největších českých energetických společností, což zahrnuje více než 90 % veškerých v současnosti existujících nabíjecích bodů v České republice.

,,Pokračujeme ve zpřístupňování elektromobility stále širšímu okruhu zákazníků. Za významný milník na této cestě považuji skutečnost, že nabíjecí infrastruktura všech nejvýznamnějších energetických společností je nyní plně kompatibilní s našimi produkty. Znamená to, že majitelé elektrifikovaných vozů ŠKODA je mohou snadno nabíjet mimo jiné v sítích ČEZ, E.ON, Innogy, Polyfazer i PRE."

Miroslav Holan, vedoucí rozvoje prodejní sítě tuzemského zastoupení společnosti ŠKODA AUTO


Tři tarifní modely a měsíční vyúčtování
Powerpass je v současnosti k dostání se třemi tarifními modely, a to s ohledem na zákaznický způsob využívání elektrifikovaných modelů. V základním tarifu Charge Free zákazník neplatí měsíční poplatek a je vhodný zejména pro majitele plug-in hybridních vozů, případně pro ty, kteří nenabíjí tak často. Při dobíjení u rychlonabíjecích stanic sítě IONITY platí 21,00 Kč za kWh, při dobíjení střídavým proudem (AC) je cena 12,00 Kč/kWh a při dobíjení stejnosměrným proudem (DC) 15,00 Kč/kWh. Pro řidiče jezdící zejména po městech a jejich okolí je připraven tarif Simply Charge, u kterého činí základní měsíční 105 korun. U rychlonabíjecích stanic sítě IONITY bude pak dobíjení stát 21,00 Kč za kWh. Na ostatních veřejných dobíjecích místech se bude při dobíjení střídavým proudem (AC) platit 7,50 Kč/kWh a při dobíjení stejnosměrným proudem (DC) 11,50 Kč/kWh. Řidiči využívající elektromobil naplno na dlouhých cestách po celé Evropě a využívající často dálnice mohou využít tarif Charge Faster. U něj je základní poplatek 300 korun měsíčně. Náklady spojené s dobíjením se sníží na 8,20 Kč/kWh v síti IONITY a na 6,00 Kč/kWh (AC) a 10,00 Kč/kWh (DC) u dobíjecích stanic ostatních poskytovatelů. Pro majitele nových vozů ENYAQ iV jsou ceny pro první rok užívání 80 Kč měsíčně za tarif Simply Charge a 250 KČ měsíčně za tarif Charge Faster. Vyúčtování probíhá pohodlně jednou za měsíc.

Infrastruktura v České republice se rozšiřuje
Veřejná nabíjecí infrastruktura v České republice je už dnes z pohledu počtu nabíjecích stanic relativně robustní. Aplikace Powerpass a Chargee aktuálně nabízí více než 2000 nabíjecích bodů, před rokem to přitom bylo jen zhruba 650. Na tomto nárůstu se podílí svými aktivitami také obchodní síť ŠKODA AUTO.

Většina stanic z celkové sítě spadá do kategorie DC. Právě ty jsou u zákazníků využívajících služeb Powerpass nejžádanější. Během prvního roku fungování v České republice bylo 90 % kapacity nabito právě u DC stanic. Celkem tuzemští majitelé elektrifikovaných vozů ŠKODA nabili téměř 44 000 kWh elektrické energie, více než čtvrtina připadá na síť IONITY. Lze předpokládat, že v následujících měsících poroste podíl sítí českých energetických gigantů.

Powerpass řešení vyvinuté ve spolupráci s koncernovou dceřinou společností Elli, je součástí ekosystému ŠKODA iV, který poskytuje primárně tzv. retailovým zákazníkům širokou škálu služeb souvisejících s elektromobilitou. Pomocí jediné RFID karty nebo prostřednictvím aplikace v chytrém telefonu umožňuje pohodlné a nekomplikované dobíjení po celé Evropě. Na míru firemním klientům byla ve spolupráci s externím poskytovatelem vytvořena platforma Chargee. Ta nabízí kromě nabíjení na veřejných stanicích také možnost integrace firemních a domácích nabíjecích stanic pro pohodlné vyúčtování a spravování nabíjecích služeb. Tuto službu ocení převážně manažeři firemních flotil, kteří potřebují řídit vozové parky. Kromě veřejných rychlonabíjecích stanic celoevropské sítě IONITY mohou uživatelé služeb Powerpass a Chargee dobíjet své elektrifikované vozy u mnoha dalších veřejných dobíjecích míst ostatních provozovatelů. V Česku tak jde i o dobíjecí body autorizovaných servisních a prodejních partnerů českého zastoupení značky ŠKODA a především pak o zařízení energetických společností.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů