Pátek, 26. dubna 2024

Recyklace na snížení množství plastového odpadu nestačí, tvrdí britský průzkum

Recyklace na snížení množství plastového odpadu nestačí, tvrdí britský průzkum

Průměrná britská domácnost za týden vyhodí 66 kusů plastů, vyplývá z průzkumu londýnské pobočky ekologické organizace Greenpeace, o kterém informoval server BBC News. Organizátoři výzkumu na základě těchto údajů odhadují, že ve Spojeném království se ročně vyhodí 100 miliard kusů plastů, proto vyzývají vládu k přijetí okamžitých opatření. Výsledky podle nich ukazují, že samotná recyklace není řešením, jak snížit množství plastů, které končí jako odpad.

Květnového průzkumu se zúčastnilo téměř 100.000 domácností, které po dobu sedmi dnů pečlivě dokumentovaly množství plastů, které vyhazují. Účastníci výzkumu byli požádáni, aby také zaznamenali, jaký typ plastu použili. Z celkového množství plastů pocházelo 83 procent z obalů od potravin a nápojů, přičemž nejčastěji to byly obaly od ovoce a zeleniny.

"Jde o závratné množství plastového odpadu," uvedl Chris Thorne z britské pobočky Greenpeace. Podle něj není možné předstírat, že lze tento problém vyřešit jen pomocí recyklace plastů.

Z údajů britské vlády vyplývá, že loni vzniklo v domácnostech více než 2,5 milionu tun plastového odpadu, z něhož se 44,2 procenta recykluje. Polovina této recyklace se uskutečňuje ve Spojeném království, zbytek odpadu se vyváží, nejčastěji do Turecka.

Ne všechny plasty lze stejně snadno třídit a recyklovat. Podle údajů charitativní organizace Recoup se recykluje 61 procent plastových lahví, 36 procent plastových vaniček a pouze osm procent plastových fólií.

Autoři výzkumu zjistili, že více než polovina plastů, které lidé vyhazují, jsou hůře recyklovatelné měkké plasty. Ve zprávě porovnali svá zjištění s údaji společnosti Recoup a vypočítali, že ve Spojeném království končí recyklací pouze 12 procent plastového odpadu.

"Recyklace nefunguje, všichni to víme," řekl zakladatel neziskové organizace Everyday Plastic Daniel Webb. Lidé se podle něj místo recyklace musejí zaměřit na snížení množství plastů, které se vyrobí. Tím se sníží i počet plastových obalů, které se vyhodí.

Britský premiér Boris Johnson loni v říjnu skupině školáků řekl, že recyklace nefunguje a není řešením.

Podle mluvčího britského ministerstva životního prostředí se ale prostřednictvím chystaného zákona čeká zlepšení v boji proti jednorázovým plastům. Vyzdvihl opatření, které už vláda přijala za účelem omezení nabídky plastových brček a vatových tyčinek, a uvedl, že dokončuje návrhy na systém záloh na plastové lahve.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů