Pátek, 26. dubna 2024

V Novém Jičíně začne fungovat re-use centrum pro opětovné využití věcí

V Novém Jičíně začne fungovat re-use centrum pro opětovné využití věcí

V Novém Jičíně začne fungovat re-use centrum pro opětovné využití věcí. Lidé tam budou moci odevzdat věci, pro které už nemají využití, ale někomu jinému by se mohly hodit. Radnice to oznámila na svých internetových stránkách. Centrum v areálu horního separačního dvora v Suvorovově ulici bude v provozu od 1. srpna.


"Re-use centrum je jednou z mnoha aktivit, kterou pro snížení produkce odpadu děláme. Kromě předcházení vzniku odpadu má toto zařízení i pozitivní sociální aspekt, protože v něm bude možné zdarma získat užitečné věci. Chceme tím také ukázat, jak staré věci, které bychom jindy vyhodili, mohou získat nový smysl. Bude to vlastně takové moderní vetešnictví," uvedl novojičínský místostarosta Ondřej Syrovátka (Zelení).

TIP: re-use centra a další cirkulární místat po celé ČR najdete v aplikaci KAMsNIM.cz

Provozní doba centra bude stejná jako provozní doba separačního dvora, otevřené bude v pracovních dnech od 08:00 do 11:30 a od 12:00 do 17:00 a v sobotu od 08:00 do 12:00. "Občané zde budou moci bezplatně odkládat a přijímat věci jako například knihy, nádobí (talíře, hrnce, sklenice, hrníčky), kola, lyže, dětské autosedačky, které by jinak skončily v kontejneru s odpadem. Naopak zde nebude možné odkládat použitá elektrozařízení, protože na ně nelze získat revizi," uvedl ředitel Technických služeb Pavel Tichý.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů