Pátek, 26. dubna 2024

Startuje Týden bez odpadu

Týden bez odpadu (Zero Waste Week) je mezinárodní ekologická kampaň na snížení odpadu na skládkách a koná se každoročně v září (letos 11.-17. 9.). Jedná se o nekomerční kampaň, demonstrující prostředky a metody ke snížení plýtvání, vytvářející komunitní podporu a zvyšující povědomí o rostoucím problému plýtvání a znečištění životního prostředí.

Startuje Týden bez odpadu
Cílem Zero Waste Week je snížit množství odpadu na skládkách, zvýšit recyklaci a povzbudit lidi, aby se zapojili do oběhového hospodářství. Týden nulového odpadu také propaguje opětovné použití plastů a svědomitou recyklaci, aby se snížilo množství odpadu posílaného na skládky nebo ke spalování.

Patronem letošního Týdne bez odpadu se stala společnost TIERRA VERDE, která při této příležitosti představuje vratnou lahev, kterou v TIERRA VERDE vyvinuli jako další krok v minimalizaci plastového odpadu. Litrová lahev dostala jedinečný tvar, aby byla snadno rozeznatelná od stávajících produktů a díky širokému hrdlu je vhodná na tekuté i sypké produkty. Zákazníci ji mohou vrátit zpátky do prodejny, nebo dále používat při bezobalovém nakupování.
Pevný a odolný polyethylen zvládne opakované vymývání i transport a má atest na prodej kosmetiky. Navíc je poloprůhledný, což usnadňuje kontrolu zásob i bezobalové nakupování. Za produkt ve vratné lahvi zaplatíte navíc zálohu 25 Kč. Ta se vám vrátí, jakmile vratnou lahev odevzdáte zpět do obchodu nebo pošlete do TIERRA VERDE (pouze pro zákazníky registrované v e-shopu). Od listopadu 2023 v TIERRA VERDE lahve znovu naplní a vyšlou zpátky do oběhu. První prodejce, kteří nabízejí produkty TIERRA VERDE v zálohovaných lahvích, najdete na mapě stáčíren a další postupně přibývají.

Akce Týdne bez odpadu
Akce letošního 7. ročník Týdne bez odpadu v Česku probíhají ve druhém zářijovém týdnu od 11. 9. do 17. 9. pod taktovkou týmu Zerowasters a můžete se zapojit do řady bezodpadových aktivit, jako jsou SWAPy, pikniky, promítání, přednášky, či Celosvětový úklidový den. Nebo se třeba přidat online z pohodlí domova a přihlas se k zero waste výzvě.

Nejen Týden nulového odpadu
Dalších více než 200 dnů a svátků týkajících-se životního prostředí, včetně podrobnějších informací o nich, najdete v EKOkalendáři spolku Ukliďme Česko. A jako bonus i 365 EKOtipů na každý den... Tištěný EKOkalendář pro rok 2024 pak lze zakoupit na Fan-Shopu Ukliďme Česko.

TIERRA VERDE - EKODROGERIE Z MORAVY

V TIERRA VERDE vyvíjí a vyrábí inovativní drogerii, protože jim dává smysl vkládat svou energii do produktů, které jsou lepší pro naše zdraví i přírodu. Dohromady je svedla touha dělat smysluplnou práci. Baví je stále zdokonalovat svoje výrobky, aby byly účinné a přitom šetrné, s minimem jednorázových obalů. Chtějí, aby se ekologický přístup stal naprosto běžnou součástí života. Stejně jako práce v respektujícím prostředí. A přispívají k tomu každý den, každým produktem, který opustí výrobu v Popůvkách u Brna.

Více také na https://www.zerowasteweek.co.uk/

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů