Sobota, 27. dubna 2024

Svaz: Obaly masných výrobků zdražily o 100 procent, výrobci hledají úspory

Svaz: Obaly masných výrobků zdražily o 100 procent, výrobci hledají úspory

Obaly masných výrobků za poslední rok zdražily o zhruba 100 procent a firmy musí hledat způsoby, jak ušetřit. Za plastové obaly, které se v potravinářství používají, ale podle odborníka zatím neexistuje adekvátní náhrada. V tiskové zprávě to uvedl Český svaz zpracovatelů masa. Výrazné zdražení obalů sleduje i Potravinářská komora ČR, která zaznamenala hlavně jejich nedostatek, uvedla její mluvčí Helena Kavanová.

Podle výkonného ředitele svazu Radka Slance výrobci masa museli upravit své obalové technologie již v roce 2019 kvůli nedostatku materiálů. Výrobci musí také uvažovat o změně přístupu k balení produktů i kvůli tomu, že obal tvoří důležitou část ceny výrobku.

V současnosti podle svazu existují pouze rámcová pravidla takzvané rozšířené odpovědnosti výrobců, která sledují celý životní cyklus výrobku včetně ekologické likvidace obalů. Například Francie nebo Nizozemsko chce tato pravidla od roku 2025 zanést i do zákona. Svaz také upozorňuje na to, že Evropská komise chystá jednotnou obalovou směrnici. "Tuzemští zpracovatelé masa se snaží odhadovat, jakou bude mít podobu. V tuto chvíli jsou odkázáni pouze na vlastní iniciativu a objem plastů potřebných k balení svých výrobků hodlají zredukovat," uvedl Slanec.

Na Vysoké škole chemicko-technologické vznikla na Ústavu udržitelnosti a produktové ekologie studie zabývající se životním cyklem produktů, podle které plastové obaly při zhodnocení dopadů jejich výroby na životní prostředí vychází jako jeden z nejekologičtějších obalových materiálů. "Plastové obaly jsou lehké a jejich výroba nepředstavuje veliký dopad na životní prostředí, pro bezpečnou a hygienickou přepravu vychází lépe než jiné varianty. Problémem je nadužívání, stále tvoří velkou část odpadu a celosvětově se jich velké množství dostává do volné přírody," uvedl vedoucí ústavu Vladimír Kočí.

Například společnost Maso Uzeniny Polička podle generálního ředitele Josefa Polánka snížila uhlíkovou stopu z výroby mletého masa pomocí ekologické balící linky. "Nový obal na mleté maso jsme zredukovali na polovinu. Maso díky němu vydrží déle čerstvé, zabírá méně místa v lednici, ale také v přepravě," uvedl.

Podle komory nedostatek obalů přišel se zvýšenou poptávkou po rozvážkových službách během epidemie koronaviru, na kterou výrobci nedokázali reagovat. Obaly také zdražují rostoucí ceny energií a surovin. "Situaci mění i nutnost vyrábět gastroobaly z papíru, plastové výrobky již nejsou v oboru žádoucí. Ekologické nahrazování plastových výrobků papírovými, ceny těchto výrobků značně prodraží," uvedl Kavanová a s tím, že plastové obaly lze sice dostatečně vytřídit, ale problém je nedostatečná recyklace. Doplnila, že v současnosti je cílem výrobců lepší využití recyklovatelných materiálů a nahrazení tradičních plastů.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů