Pátek, 19. dubna 2024

Mořice: Mladí architekti staví ekologicky kolumbárium

Mořice: Mladí architekti staví ekologicky kolumbárium

Netradiční oboustranné kolumbárium vzniká v Mořicích na Prostějovsku. Na místním hřbitově ho staví během letní školy architekti z Fakulty architektury Vysokého učení technického v Brně. Pro stavbu zvolili technologii dusané hlíny.

Obec se zhruba pěti sty obyvateli dosud kolumbárium neměla. ?Měl jsem původně požadavek, aby bylo historizující vzhledem k tomu, že zdejší hřbitov je starý. Požadavek jsem zadal mladému studentovi architektury, který nakonec přišel s tímto nápadem. Myslím, že to respektuje tradiční metodu pohřbívání, idea je starobylá, byť zpracování je dnes vcelku trendy a moderní. Sám jsem zvědav, jak to dopadne, ale věřím, že dobře,? řekl starosta obce Tomáš Pavelka.

Po místech v kolumbáriu je podle něj poptávka. ?Hřbitov není nafukovací, je z velké části již zabraný, ať už většími či menšími hroby a hrobkami. Kolumbárium řeší tento potenciální problém do budoucna,? doplnil starosta.

Zdroj: NSZM

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů