Čtvrtek, 28. března 2024

Na severu Čech překonala rekordy polovina stanic, nejtepleji bylo v Doksanech

Na severu Čech překonala rekordy polovina stanic, nejtepleji bylo v Doksanech

Na severu Čech dnes padly teplotní rekordy na 13 z 24 stanic, kde se měří více než 30 let. Nejtepleji bylo v Doksanech na Litoměřicku, kde teploty vystoupaly na 37,4 stupně Celsia a překonaly tak dosavadní rekord z roku 1994, kdy tam naměřili 36,2 stupně. ČTK to řekla Klára Bubnová z ústecké pobočky Českého hydrometeorologického ústavu.

Rekord ze stejného roku padl v Ústeckém kraji například také v Kopistech, kde dnes naměřili 35,5 stupně, o 0,3 stupně víc než byl osmadvacet let starý rekord. Lidé se ale příliš neochladili ani v horách, třeba na Milešovce dnes teploty vystoupily na 31,5 stupně. "Rekord ale překonán nebyl," doplnila Bubnová.

V sousedním Libereckém kraji bylo nejtepleji v Doksech na Českolipsku, kde dnes teploměry ukázaly 35,2 stupně. Dosavadní rekord z roku 1994 byl o 0,6 stupně nižší. Tropickou třicítku překonaly teploty i v krkonošském středisku Harrachov, kde meteorologové naměřili 32,7 stupně. Dosavadní rekord pro tento den byl také z roku 1994, kdy tu teploměry ukázaly 30,9 stupně Celsia.

V Ústeckém a Libereckém kraji byla dnes v 15:10 vyhlášená smogová situace z důvodu vysokých koncentrací přízemního ozonu, což souvisí zejména s aktuálními velmi vysokými teplotami vzduchu a vysokou intenzitou slunečního záření, informoval ČHMÚ na facebooku. Přízemní ozón vzniká v ovzduší reakcí uhlovodíků a oxidů dusíku při intenzivním slunečním záření.

Přízemní ozón působí především na plicní tkáň a sliznice. Při vyšší koncentraci v ovzduší a delším působení troposférického ozonu mohou lidé pociťovat pálení očí a nosu, nucení ke kašli, bolest hlavy a pocit tlaku na hrudi. Při pobytu venku v odpoledních hodinách proto odborníci doporučují zdržet se zvýšené fyzické zátěže, spojené se zvýšenou frekvencí dýchání. Doporučení platí zejména pro osoby s chronickými dýchacími potížemi, starší lidi a malé děti.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů