Čtvrtek, 25. dubna 2024

Metodické sdělení odboru odpadů MŽP k nakládání s opětovně použitými dřevěnými výrobky ošetřenými kreosotovými oleji

Metodické sdělení odboru odpadů MŽP k nakládání s opětovně použitými dřevěnými výrobky ošetřenými kreosotovými oleji

Chemicky ošetřené dřevo jako dřevěné pražce, mostnice a sloupy (dále jen "pražce") byly a jsou ošetřeny/impregnovány chemickými látkami, které prodlužují jejich trvanlivost a zajišťují odolnost proti povětrnostním vlivům, proti hnilobě, parazitům, vodě a ohni. V minulosti byly pražce impregnovány organickými chemickými látkami na bázi dehtových olejů, používaly se dehtovité zbytky z destilací černouhelného koksu, chlorované fenolové směsi, ale i roztoky pryskyřičných látek a soli těžkých kovů. Zároveň byly pražce kontaminovány ropnými látkami, oleji, brzdnými kapalinami apod. z úkapů při železničním provozu.

Chemické látky, kterými byly dřevěné pražce ošetřeny, mohou poškodit zdraví lidí i zvířat a mohou v přírodě přetrvávat desítky let. Mají silně toxické, mutagenní, karcinogenní nebo potencionálně karcinogenní vlastnosti. Impregnační látka kreosotový olej obsahuje polycyklické aromatické uhlovodíky a fenoly klasifikované jako karcinogenní. Vyskytující se metabolity PAU a jejich meziprodukty jsou pravděpodobně také mutagenní. Do organizmu mohou vnikat přes dýchací cesty, v kapalné i pevné fázi také zažívacím traktem, přes kůži i sliznicemi. Klinické projevy se dostavují hlavně při dlouhodobé expozici (fotosenzitivní příznaky u očí, projevy kašle a vznik bronchitidy, záněty na kůži, anemie, poškození celkové imunity jedince).

Z důvodu minimalizace zdravotních rizik reguluje nařízení REACH (příl. XVII nařízení Evropského parlamentu a Rady (ES) č. 1907/2006 o registraci, hodnocení, povolování a omezování chemických látek) používání některých chemických látek a jejich směsí jako takových, případně jsou-li součástí impregnačních přípravků na dřevo, vč. kreosotových olejů. Dřevo takto ošetřené se dále nesmí uvádět na trh. Zákaz uvádění na trh se nevztahuje na dřevo, které bylo ošetřeno před 31. 12. 2002 látkami v nařízeni uvedenými a které se uvádí na trh použitého zboží pro opětovné využití (v odst. 2c bodu 31 přílohu XVII nařízení REACH), pokud takové použití není zakázáno (v odst. 3 bodu 31 přílohy XVII nařízení REACH).

Pro další využití pražců ošetřených (před 31. 12. 2002) kreosotovými oleji po té, co skončil původní účel, ke kterému byly použity, je stanovena řada omezujících podmínek. Nakládání s pražci upřesňuje Odbor odpadů na MŽP v metodickém sdělení k nakládání s opětovně použitými dřevěnými výrobky ošetřenými kreosotovými oleji (dále jen ,,Sdělení"), který vydal dne 11. 7. 2022.

Pražce, jež byly napuštěny impregnačními látkami (dehtové oleje a destiláty - kreosotový olej) před 31. 12. 2002 a u kterých neskončila jejich využitelnost, se nemusí stát odpadem ve smyslu zákona č. 541/2020 Sb., o odpadech. Jak již bylo řečeno, pro jejich následný prodej a využití platí výjimka uvedená v nařízení REACH a lze je tak nadále materiálově upotřebit jako použitý výrobek - ošetřený předmět (ve smyslu nařízení Evropského parlamentu a Rady (EU) č. 528/2012 o biocidních přípravcích). Po skončení upotřebitelnosti je však nutné u nich předpokládat existenci přetrvávajícího potenciálního rizika a nakládat s nimi jako s nebezpečným odpadem. V pochybnostech, zda je movitá věc odpadem, rozhoduje krajský úřad na žádost vlastníka této movité věci nebo osoby, která prokáže právní zájem, nebo z moci úřední (§ 4 odst. 4 zákona o odpadech).

Z důvodu rizika poškození zdraví je zakázáno používat dřevo ošetřené kreosotovým olejem uvnitř budov určených pro jakékoliv účely, dále při opakovaném styku ošetřeného dřeva s kůží (v hračkách, na hřištích, v parcích, zahradách a venkovních rekreačních a zábavných zařízeních, při výrobě zahradního nábytku), pro výrobu, použití a každé opakované ošetření nádob určených pro pěstitelské účely, obalů, které mohou přijít do styku se surovinami, polotovary anebo hotovými výrobky určenými pro spotřebu lidmi nebo zvířaty, a jiných materiálů, které mohou kontaminovat výše uvedené předměty.

MŽP ve Sdělení uvádí, že: ,,Použité dřevěné impregnované pražce a mostnice (použité výrobky z rostlého dřeva) je třeba přednostně použít jako součást konstrukce kolejových polí, dráhy povrchových dolů tzn. k upevnění kolejí při dodržení požadavků zákona č. 22/1997 Sb., o technických požadavcích na výrobky, ve znění pozdějších předpisů. V případě využití pro jiné účely na území České republiky musí splňovat technické a jiné požadavky stanovené pro tento výrobek, rostlé dřevo, zákonem č. 22/1997 Sb., o technických požadavcích na výrobky, ve znění pozdějších předpisů a podmínky pro použití a uvádění na trh stanovené nařízením REACH, v platném znění." Sdělení dále uvádí způsob uskladnění pražců před jejich dalším použitím a způsoby jejich možného použití.

Po skončení využití pražců se tyto stávají nebezpečným odpadem a jsou zařazeny podle Katalogu odpadů (vyhláška č. 8/2021 Sb., o Katalogu odpadů a posuzování vlastností odpadů) pod katalogové číslo 17 02 04* - Sklo, plasty a dřevo obsahující nebezpečné látky nebo nebezpečnými látkami znečištěné, případně pod katalogové číslo 19 12 06* - Dřevo obsahující nebezpečné látky dojde-li k jeho úpravě například drcením. Tento odpad je zakázáno spalovat jinde než v zařízeních, která jsou provozována v souladu se zákonem o odpadech a zákonem o ochraně ovzduší (zákon č. 201/2012 Sb.) - např. ve spalovnách nebezpečného odpadu. Výroba paliv je z tohoto nebezpečného odpadu zakázána. Do konce roku 2022 lze odpad uložit na skládkách odpadů (S-NO). Povoleny jsou také biodegradační a bioremediační procesy.

Zdroj: Česká asociace odpadového hospodářství (www.caoh.cz) s využitím Sdělení MŽP

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů