Pátek, 29. března 2024

21. května - Mezinárodní den čaje

Valné shromáždění OSN rozhodlo vyhlásit 21. květen Mezinárodním dnem čaje. Tento den podporuje kolektivní akce k realizaci aktivit ve prospěch udržitelné výroby a spotřeby čaje a zvýšení povědomí o jeho důležitosti v boji proti hladu a chudobě.

21. května - Mezinárodní den čaje

Výroba čaje a cíle udržitelného rozvoje

Výroba a zpracování čaje přispívá ke snížení extrémní chudoby (cíl 1), boji proti hladu (cíl 2), posílení postavení žen (cíl 5) a udržitelnému využívání suchozemských ekosystémů (cíl 15).

Kromě toho existuje naléhavá potřeba zvýšit povědomí veřejnosti o významu čaje pro rozvoj venkova a udržitelné živobytí a zlepšit hodnotový řetězec čaje, aby přispěl k Agendě 2030 pro udržitelný rozvoj.

Čaj a klimatické změny
Výroba čaje je vysoce citlivá na změny podmínek pěstování. Čaj lze vyrábět pouze v úzce definovaných agroekologických podmínkách, a tedy ve velmi omezeném počtu zemí, z nichž mnohé budou silně ovlivněny změnou klimatu.

Změny teplot a dešťových vzorců s přibývajícími záplavami a suchy již ovlivňují výnosy, kvalitu čajových produktů a ceny, snižují příjmy a ohrožují živobytí na venkově. Očekává se, že tyto změny klimatu zesílí, což bude vyžadovat naléhavá adaptační opatření. Souběžně s tím se stále více uznává potřeba přispět ke zmírnění změny klimatu snížením emisí uhlíku z výroby a zpracování čaje.

Země produkující čaj by proto měly do svých národních strategií rozvoje čaje začlenit výzvy související se změnou klimatu, a to jak na frontě adaptace, tak zmírňování.

Proč pít čaj?
Čaj je nápoj vyrobený z rostliny Camellia sinesis. Čaj je po vodě nejkonzumovanějším nápojem na světě. Předpokládá se, že čaj pochází ze severovýchodní Indie, severní Myanmaru a jihozápadní Číny, ale přesné místo, kde rostlina poprvé rostla, není známo. Čaj je tu s námi odedávna. Existují důkazy, že čaj se v Číně konzumoval již před 5000 lety.

Výroba a zpracování čaje představuje hlavní zdroj obživy pro miliony rodin v rozvojových zemích a je hlavním prostředkem obživy pro miliony chudých rodin, které žijí v řadě nejméně rozvinutých zemí.

Čajový průmysl je pro některé z nejchudších zemí hlavním zdrojem příjmů a příjmů z vývozu a jako odvětví náročné na pracovní sílu poskytuje pracovní místa, zejména ve vzdálených a ekonomicky znevýhodněných oblastech. Čaj může hrát významnou roli v rozvoji venkova, snižování chudoby a zajišťování potravin v rozvojových zemích, protože je jednou z nejdůležitějších tržních plodin.

Konzumace čaje může přinést zdravotní výhody a pohodu díky protizánětlivým, antioxidačním účinkům nápoje a účinkům na hubnutí. V mnoha společnostech má také kulturní význam.
Zdroj: OSN

Jak můžete Mezinárodní den čaje oslavit?
Ať už jste příznivci černého, zeleného, ovocného nebo bylinného čaje, věnujte pozornost tomu, jak vaše oblíbená značka čaj zpracovává. Ověřte si, že tato značka podporuje fair trade, zodpovědné zemědělství a bio pěstování. Pokud zjistíte, že vaší oblíbené značce jsou tato témata lhostejná, přejděte na jinou. O problematice pěstování čaje můžete mluvit s přáteli i rodinou a pomoci jim vybrat zodpovědnější značku čaje.
Můžete se také zamyslet nad tím, kolik práce je za každým jednotlivým šálkem horkého čaje. Odkud můj čaj pochází? Kdo ho pěstuje? Kdo sesbíral všechny ty čajové listy? Jedná se o bio produkt? Díky internetu jsou tyto informace často dostupné. I proto se přístup spotřebitelů mění. Příznivci a milovníci čaje si vybírají značku, která je v souladu s jejich vnitřní filozofií. Zajímají se o původ čaje, jeho kvalitu, zodpovědnost producentů i dovozců čaje a jejich šetrnost k životnímu prostředí. Podobné otázky vám pomohou získat nový pohled na váš oblíbený nápoj a náležitě ho ocenit.
5 zajímavostí o čaji
U nás jej většina lidí pije téměř každý den. A přesto o něm víme tak málo. Pojďme se společně podívat na několik zajímavostí o tomto oblíbeném nápoji.
1. Čaj jako protijed
Pravidelné pití čaje může pomoci při celkové detoxikaci organismu. Ničí jedy a toxiny v lidském těle, lze jej tedy použít k celkové vnitřní očistě. Ve slabší podobě jej můžeme podávat i dětem v případě zažívacích problémů. Obvykle čaj dokáže zklidnit žaludek a jedy v něm rozpustit. Pozor si však dejte při braní léků, může totiž podle odborníků snížit jejich účinek.
2. Čaj má čisticí účinky
To, že čaj detoxikuje a doporučuje se při vnitřních očistách těla, pro vás možná až taková novinka není. Věděli jste ale, že čaj dokáže čistit i v tom nejjednodušším smyslu slova?
Čajový nápoj dokáže účinně bojovat s mastnotou. Využít jej lze například místo prostředku na nádobí. Pomůže vám také s utíráním stolu po jídle a všeobecně s čištěním nábytku. Dodá lesk každému dřevěnému nebo bambusovému kousku.
Máte-li suché a roztřepené vlasy, přilévejte si při jejich mytí do vody čaj. Díky němu se vlasy rozzáří a zbaví se veškeré mastnoty.
3. Čaj jako účinné hnojivo
Pokud toužíte, aby se vaše rostliny bujně rozrostly, nasypte kolem nich čajové lístky. Určitě uděláte lépe, než kdybyste použili drahá a zbytečně chemická hnojiva. Kromě toho, že čaj na rostlinu působí antisepticky, dodává také důležité živiny, povzbuzuje květy, zvyšuje lesk a urychluje růst. Nejprospěšnější jsou v tomto případě zelené a bílé čaje.
4. Čaj v prášku?
Kromě klasického a sypaného čaje se dnes můžeme nejen v Česku setkat také s další formou čaje, a to dokonce s věhlasnou historií. Jde o ,,císařský čaj" MatchaTea. Jeho příběh je fascinující dodnes. Historie práškového čaje začala v 7. století a MatchaTea potom ve 12. století. Zajímavé podle legend je, že ve 12. století pak zenový mistr Eisei přinesl myšlenku pití MatchaTea do Japonska. Tam jej od té doby užívali buddhističtí mniši a císařský dvůr, později slavní samurajové. Po 800 letech, kdy tento čaj popíjela japonská elita, si jej může vychutnat každý. Jemný práškový zelený čaj se vyrovná zhruba 10 šálkům běžného zeleného čaje. V Japonsku se tento čaj pěstuje speciální zastiňovací technikou, díky které obsahuje zvýšené množství chlorofylu. Tradičními postupy se pak z tohoto čajovníku vyrábí jemný prášek, který po důkladném spojení s vodou vytvoří lahodný nápoj MatchaTea.
MatchaTea obsahuje spoustu blahodárných látek. Zejména preventivně pomáhá dle studií proti rakovině, má výrazné detoxikační účinky, snižuje hladinu špatného cholesterolu, dodává energii a celkově posiluje lidský imunitní systém, zlepšuje náladu či pomáhá spalovat kalorie a posiluje paměť a koncentraci,
5. Čajové sáčky

Původně se čaj samozřejmě vyráběl pouze v sypané podobě. Jak je tedy možné, že se dnes v převážné míře setkáme s čajem, který je zabalen po jednotlivých porcích do malých sáčků? První takové sáčky je objevily v roce 1903 a komerčně se začaly využívat v roce 1904, kdy je newyorský obchodník Thomas Sullivan začal posílat svým zákazníkům jako vzorky. První sáčky byly vyrobeny z hedvábí a ušité byly ručně, dnes se využívají levnější papírová vlákna.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů