Pátek, 26. dubna 2024

Levné čínské tonery znečišťují přírodu a porušují patenty, smysluplnou alternativou je renovace originálů

Levné čínské tonery znečišťují přírodu a porušují patenty, smysluplnou alternativou je renovace originálů

V Česku se ročně prodá kolem tří milionů originálních náplní do tiskáren. Jejich cena vede běžné uživatele k užívání levnějších čínských kopií. Podle českého práva se ale v takovém případě často jedná o porušení patentové ochrany, které s sebou nese právní důsledky. Podnikatelům se však nabízí alternativa v podobě renovace tonerů. Ta je legální a vzniká při ní pětkrát méně odpadu než při výrobě nové originální náplně do tiskárny.

Nejčastěji je předmětem patentové ochrany způsob uchycení toneru v tiskárně a jeho spojení s převodovým ústrojím. Některé čínské tonery ale nabízí vlastní IP (Intellectual property) safe řešení, která patentovou ochranu neporušují. Jak ovšem upozorňuje Tomáš Mačuga ze společnosti ABEL, přední české renovátorské společnosti, legální čínské tonery jsou kvůli nákladům na vývoj dražší, a životní prostředí zatěžují stejně.

Odpovědnost nese i kupující

Právně problematické jsou ovšem nejlevnější čínské kazety, především z oblastí kolem města Zhuhai, kde je patentové právo v podstatě nevymahatelné. Přesto se běžně dostávají do české maloobchodní sítě. ,,České právo však považuje tyto kazety za padělek a odpovědnost z porušování patentového práva nese celý distribuční řetězec, včetně kupujících, kteří takovou tonerovou kazetu použijí v rámci své podnikatelské činnosti," varuje Mačuga. Jedinou výjimku tedy tvoří koncový spotřebitel, ostatním v krajním případě hrozí riziko vymáhání škody, která se může vyšplhat do milionů a dokonce až 5leté vězení či zákaz činnosti. ,,Kde ale není žalobce, tam není ani soudce," shrnuje dosavadní právní praxi Tomáš Mačuga.

Postih za porušení patentové ochrany plyne ze zákona č 527/1990 Sb., konkrétně z § 13 který bez souhlasu majitele patentu zakazuje přímé užívání výrobku, zejména jeho uvádění na trh či prodej. Zákon č. 40/2009 Sb. Trestního zákoníku pak v § 269 stanovuje za porušení chráněných průmyslových práv trestní sazbu až pěti let. Příklad z praxe nabízí Asociace renovátorů tonerů - případy prodeje padělaných tonerů řešily například soudy v Nizozemsku. Tamní dvojice internetových obchodů musela společnosti Samsung v přepočtu 6 milionů korun za vzniklou škodu při prodeji neoriginálních tonerů. Další sankce by pak následovaly, pokud by e-shopy v prodeji pokračovaly. Denní pokuta by pak činila 10 tisíc euro a to až do hodnoty 1 milionu eur, tedy 25 milionů korun.

Legální a ekologickou alternativou originálních tonerů je renovace, potvrdil to německý soud

Pro podnikatele představuje legální možnost jak ušetřit na tisku renovované tonery. ,,Prázdné originální tonery vyčistíme, vyměníme všechny vnitřní komponenty a následně je opět naplníme tonerovým práškem. Z právního hlediska se jedná pouze o opravu, nikoli výrobu," popisuje proces renovace Tomáš Mačuga.

To potvrdil i soud v Karlsruhe před pěti lety, který ve svém rozsudku zdůvodnil, že renovované tonerové kazety neporušují patentovou ochranu. Současně soud konstatoval, že snaha omezení renovací společností Canon, by mohla být v rozporu se závazky na ochranu klimatu a snížení množství spotřebního materiálu při tisku. ,,V dohodě se výrobci originálních tonerů zavazují, že nové modely tiskáren a náplní nebudou navrženy tak, aby nebylo možné provádět renovace," vysvětluje Mačuga a dodává čísla z výrobní praxe společnosti ABEL: ,,Při obnově originálního toneru vzniká pouze 190 g odpadu, což je pětkrát méně, než při výrobě nové originální náplně. Její výroba ho vyprodukuje téměř jeden kilogram. Renovovaný toner poté muže sloužit v několika cyklech po opakované obnově a naplnění. Proto je i v zájmu originálních výrobců, aby v rámci snižování uhlíkové stopy tisku renovaci tonerů umožnili."

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů