Pátek, 29. března 2024

Představení finalistů E.ON Energy Globe 2022 - Úsporné řízení osvětlení Savee

Představení finalistů E.ON Energy Globe 2022 - Úsporné řízení osvětlení Savee

Zamezit plýtvání energií a ušetřit stovky tisíc za provoz pomocí chytrých technologií nemusí být doménou pouze moderních budov a komplexů. Bezdrátová technologii Savee umožňuje optimalizovat svícení i v již stojících veřejných nebo komerčních budovách, v nichž se ani při stavbě s energetickými úsporami nepočítalo. Navíc ji lze instalovat za plného provozu.

Ve starších stavbách, jako jsou školy, administrativní budovy, výrobní haly či obchodní centra, se svítí až o 80 % více, než kolik je skutečně potřeba. Právě zbytečné svícení umí eliminovat technologie Savee. Tu je možné namontovat ke stávajícímu osvětlení. Pomocí bezdrátových spínačů, senzorů intenzity osvětlení, komunikační brány a řídicího software dokáže ovládat celou síť. Může fungovat jak plošně, tak po jednotlivých sekcích, či dokonce světlech, přesně podle potřeb uživatelů budovy.

Světla lze ovládat v reálném čase, ale je možné osvětlení nastavit i podle různých časových scénářů budovy či přidat automatizaci. Například ve všední den se hala rozsvítí před začátkem směny, o víkendu je osvětlena jen využívaná část provozu. Světla díky tomu svítí pouze tehdy, tak dlouho a v takové intenzitě, jaká je reálně potřeba, a provozovatel tudíž zbytečně neplatí za prázdné osvícené chodby a místnosti.

Jako modelový příklad může posloužit nedávná instalace technologie Savee do více než dvacet let staré budovy OC Olympia Centrum Brno. V rámci projektu se za plného provozu centra nainstalovalo řízení pro více než 450 svítidel. Technologie Savee přinesla 34% úsporu. Správce má navíc nyní veškeré osvětlení pod kontrolou a může regulovat intenzitu svícení. Řízení může probíhat zcela nezávisle podle dat ze senzorů intenzity osvětlení (luxmetrů) nebo pomocí časových plánů.

Ekologický i ekonomický přínos Savee se však neomezuje pouze na osvětlení. Automatizaci a chytré řízení lze díky této technologii využít i k ovládání jiných elektrických spotřebičů.

V čem je projekt výjimečný:

  • Umožňuje využití chytrých technologií i ve starých budovách (retrofit).
  • Bezdrátová technologie optimalizuje svícení za využití vlastního řídicího systému.
  • Lze instalovat za plného provozu a nižší cenu, než je obvyklé.
  • Kromě osvětlení je možné technologii využít také pro další spotřebiče.

Největší přínos:

Projekt se zaměřuje na již postavené a provozované budovy. Technologii lze nainstalovat za plného provozu a dokáže významně snižovat plýtvání energiemi a šetřit všechny zbytečné výdaje za svícení.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů