Pátek, 26. dubna 2024

Představení finalistů E.ON Energy Globe 2022 - Fotovoltaika integrovaná do střešní krytiny

Představení finalistů E.ON Energy Globe 2022 - Fotovoltaika integrovaná do střešní krytiny

Fotovoltaická střecha umožňuje výrobu elektřiny ze slunce bez nutnosti instalace klasických solárních panelů. Obsahuje totiž malé fotovoltaické moduly, které jsou integrovány mezi běžnou střešní krytinu. Výhody tohoto řešení jsou jasné - střechu tolik ,,nehyzdí" velké solární panely, což může být výhodné třeba u historických objektů. Odpadá také mnohdy náročná instalace nosné konstrukce pro běžnou střešní fotovoltaiku.

Proč na střechu instalovat velké solární panely, když může elektřinu vyrábět přímo samotná střešní krytina? Integrace fotovoltaických modulů mezi běžné střešní tašky je už ve světě poměrně běžným řešením a letos už ve větším měřítku přijde také na české střechy. Solární střechy bychom mohli časem vidět jak u novostaveb, tak historických objektů.
Největší výhodou fotovoltaické střechy je její kompaktnost a celistvost. Na střechu není nutné instalovat nosnou konstrukci pro solární panely, stavebník zároveň ušetří náklady na běžnou střešní krytinu, kterou solární moduly nahrazují. Ty jsou přitom řešené tak, aby na střechu bez problémů pasovaly a vše dobře těsnilo. Solární střešní moduly jsou navíc lehké a nezatěžují tolik nosnou konstrukci střechy.
Fotovoltaická střecha zpřístupní možnost využívat energii ze slunce i u budov, kde je instalace solárních panelů z hlediska památkové ochrany problematická, nebo dokonce nereálná. Fotovoltaické moduly nijak nenarušují střešní plášť a ani nemusejí být černé. Výrobce chystá i variantu v barvě terakoty, tedy barevně velmi podobnou okolní střešní krytině.
Intenzivní rozvoj solárních elektráren na střechách domů je nezbytný pro zajištění potřebné větší energetické nezávislosti domácností i firem. Velkým přínosem fotovoltaické střechy je proto rozšíření možností solárních technologií, které mohou lidé ve svých domech využívat.
V čem je projekt výjimečný?
  • Přináší inovativní řešení solárního modulu jako střešní krytiny.
  • Odpadá nutnost instalace nosných konstrukcí pro solární panely.
  • Zpřístupňuje solární technologie také pro historické objekty.
  • Jde o dobře škálovatelné řešení - solární moduly lépe využijí dostupnou plochu střechy.
Největší přínos:
Solární technologie pro výrobu vlastní elektřiny, která nijak nenarušuje plášť a celkovou estetiku střechy.
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů