Pátek, 29. března 2024

Kořenová čistírna odpadních vod - uleví životnímu prostředí, ušetří finance

Kořenová čistírna odpadních vod - uleví životnímu prostředí, ušetří finance

Jaké výhody poskytuje kořenová čistírna odpadních vod? Přinášíme vám krátké shrnutí, které vám přiblíží, jak kořenová čistírna funguje, na co je třeba myslet při zařizování a nahlédneme také do zahraničí.

Pro koho je čistírna vhodná?
Kořenová čistírna odpadních vod je příležitost pro domácnosti, obce, koupaliště, průmyslové oblasti, nemocnice, ale i skládky. Dokáže plnohodnotně nahradit klasickou, mechanicko-biologickou, čistírnu odpadních vod. Nutná je počáteční investice do vybudovaní čistírny, v budoucnu však ušetří peníze za stočné.
Umístění
Ideální terén pro vybudování kořenové čistírny je svažitý nebo mírně svažitý. Dá se však zrealizovat i na rovinatém terénu. Důležitým aspektem je plocha, kterou čistírna zabírá. Uvádí se, že pro jednoho obyvatele je třeba počítat s plochou do 5 m2.
Princip fungování

Kořenová čistírna slouží k čistění šedé vody (z koupelny, kuchyně) a černé vody (z WC).

  • Jako první teče odpadní voda potrubím do vícekomorového septiku. Septik nám zajistí oddělení tekutých a tuhých složek a sedimentaci pevných složek.
  • Za septikem je umístěno kořenové (filtrační) pole. Můžeme si ho představit jako vyhloubený prostor ve tvaru vany přibližně 1 m hluboký, který je vystlán geotextilií a speciální folií. Prostor kořenového pole je vyplněn štěrkem či kačírkem. Do takovéto výplně jsou zasázeny mokřadní rostliny, které jsou schopny vytvářet příznivé podmínky pro mikroorganismy, které se významně podílí na čištění vody. Do kořenového pole je vedena předčištěná voda ze septiku pomocí roury. Aby došlo ke kvalitnímu pročištění vody, voda se pohybuje kořenovým polem zhruba 10 dní a drží se 5-10 cm pod povrchem štěrku.
  • Další částí je regulační šachta, jejíž funkcí je udržet rovnoměrnou hladinu vody v čistírně a zajistit možnost odběru vzorků.
  • Následuje zásak do půdy, či svod do vodoteče (řeka, potok). Pročištěnou vodu však můžeme využít i k zalévaní, splachování WC nebo napájení zahradního jezírka. Pokud obsahuje vyčištěná voda nadbytek fosforu je nutné nainstalovat zařízení pro srážení fosforu.
Výhody
Mezi hlavní výhody se řadí pozitivní vliv na životní prostředí, úspora financí a energie. Je vhodná také pro rekreační oblasti, jelikož dobře snáší nestálý přítok vody. Provoz je nenáročný. Čistírny si poradí dokonce i s látkami jako jsou antibiotika, hormony a další. Díky speciálnímu mechanismu se nemusíme obávat zápachu. Proces čištění není narušen ani mrazy. Jelikož se mezi vhodné rostliny pro kořenovou čistírnu řadí kromě orobince či chrastice rákosovité také blatouch bahenní, kyprej vrbice nebo kosatec žlutý, díky kterým nám čistírna v jarních a letních měsících barevně vykvete, můžeme čistírnu označit jako významný estetický prvek v naší zahradě.
Nevýhody
Nevýhodou může být větší plocha, kterou pro vybudování čistírny potřebujeme.
Proces zařizování
  • Vytvoření projektu - provádí autorizovaný projektant vodohospodářských staveb
  • Odnesení projektu na úřad - následně probíhá územní řízení, vodoprávní řízení, nakonec je přiděleno stavební povolení
  • Realizace projektu
Financování z dotací
Bohužel zde není možnost čerpat dotace pro jednotlivce, kteří si chtějí na své zahradě vybudovat kořenovou čistírnu. Je však možnost čerpat dotace z programu Dešťovka, který poskytuje dotace pro využití dešťové a vyčištěné vody.
V případě budování obecní kořenové čistírny odpadních vod lze na dotace dosáhnout. Pro tyto stavby poskytuje dotace Státní fond životního prostředí, Ministerstvo zemědělství nebo kraje. Pokud obec do výstavby kořenových čistíren k jednotlivým domům zapojí minimálně 30 % domů v obci, lze získat dotace pro jednotlivce.
Původ v zahraničí
V šedesátých letech minulého století byla postavena první kořenová čistírna pro odpadní vody v Německu. Dále se čistírny rozšířily například do Rakouska, Dánska, Velké Británie, Itálie, Francie, USA ale i na Blízký východ a do Asie. V České republice se poprvé objevily v devadesátých letech. Byly vybudovány v několika malých obcích, které odpadní vodu původně sváděly do tamních vodotečí. V Dánsku budují čistírny také pro odpadní vody z myček aut či čerpacích stanic.
Závěrem
Pokud máte možnost vybudovat v obci kořenovou čistírnu odpadních vod, nebo ji zrealizovat u sebe na zahradě, využijte této příležitosti. Kořenové čistírny uleví nejen přírodě, ale i našim peněženkám.
Zdroje dat:
https://ekolist.cz/cz/zelena-domacnost/rady-a-navody/chcete-mit-korenovou-cistirnu-odpadnich-vod-prectete-si-co-vas-ceka
https://www.daibau.cz/clanek/217/korenova_cisticka_odpadovych_vod
https://www.korenova-cisticka.cz/korenove-cistirny
https://www.drevoastavby.cz/drevostavby-archiv/bydleni-nejen-v-drevostavbe/zahrada/4179-korenova-cisticka-odpadnich-vod-nepachne-a-pracuje-levne
https://www.mujdum.cz/rubriky/stavba/korenove-cisticky-v-praxi_55.html#alltext
https://www.dvs.cz/clanek.asp?id=6812087

Foto: [orobinec]. In: Pixabay.com [online]. 25.září 2021 [cit. 2022-08-17].
Autorka článku: Klára Mrkvičková

Problém s biologickou pěnou v ČOV vyřeší Sanbien Liquid XP 2001.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů