Čtvrtek, 28. března 2024

3 místa, kam můžete vrátit použité krabice a krabičky

3 místa, kam můžete vrátit použité krabice a krabičky

Hromadí se vám doma použité krabice a krabičky a nevíte, co s nimi? Máte hned několik možností, jak s nimi naložit. Připravili jsme si pro vás 3 tipy, jak bojovat proti záplavě kartonu.

Česko je v rámci Evropy e-shopovou velmocí, je jich u nás téměř 51 tisíc. S počtem nákupů logicky roste i spotřeba obalového materiálu.
Právě velká spotřeba obalů kvůli ekologické stopě trápí některé zákazníky, ale i e-shopy. Ty se ji snaží částečně redukovat tím, že si krabice a krabičky berou k opakovanému použití.
1. Nabídněte je e-shopům
Nepotřebné obaly se i díky aplikaci Kam s ním mohou dostat znovu do oběhu. Do vyhledávacího pole stačí napsat kartonové krabice, následně se vám zobrazí seznam všech nejbližších míst, kam můžete obalový materiál odnést.
Do projektu je už zapojeno bezmála 150 internetových obchodů. Zejména začínající a malé e-shopy krabice uvítají, jinak by je musely pořizovat na vlastní náklady. Koho si tímto chováním můžou e-shopy dál získat, jsou ekologicky smýšlející zákazníci, pro které je klíčová udržitelnost.
Obaly využívají různě. Některé krabice rozřežou a použijí znovu jako výplně místo bublinkových fólií. Jiní sáhnou všemi deseti po malých rozměrech krabiček, do kterých znovu zabalí malé produkty a drobnosti. Kartonové krabice a krabičky jsou konstrukčně natolik pevné, že je škoda nevyužít je opakovaně.
2. Dejte vědět sousedům nebo na Facebooku
Lidem ze sousedství můžete přímo říct o možnostech recyklace krabic. A nebo do společných prostor vylepte leták, z kterého se sousedé dozví, co s krabicemi, pokud už pro ně nemají využití. Věřte, že to ulehčí i společným papírovým kontejnerům.
Facebookové skupiny mají sílu a podle počtu lidí ve skupině většinou i velký dosah. Například ve skupině Obal není odpad si členové sdílí příspěvky, kde nabízí použitý obalový materiál. Od krabiček až po výplňový materiál, který zásilky chrání před poškozením zevnitř.
3. Nechte si je pro sebe
Recyklace pro vlastní použití je skvělá volba pro přírodu, ale taky tím ušetříte vlastní kapse. Krabice se vám budou hodit na zpětné zasílání e-shopových objednávek, pro přenos věcí a některé dokonce pro dlouhodobé skladování.

Některé kartonové krabičky se dají vyšperkovat i do podoby dárkového obalu.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů