Pátek, 29. března 2024

Největší větrná elektrárna na moři Horsea 2 u Británie je v plném provozu

Největší větrná elektrárna na moři Horsea 2 u Británie je v plném provozu

Větrná elektrárna Horsea 2, která je největší větrnou farmou na moři na světě, už je v plném provozu. Celkem 165 větrných turbín se nachází v Severním moři, zhruba 89 kilometrů od pobřeží anglického hrabství Yorkshire, a je schopno zajistit elektřinu pro 1,4 milionu britských domácností. Provozovatel zařízení o tom informoval v tiskové zprávě.

Elektrárna má výkon 1,3 gigawattu (GW) a rozkládá se na ploše 462 kilometrů čtverečních, uvedla dánská energetická společnost Orsted, která je majitelem elektrárny. Větrné turbíny dodala společnost Siemens Gamesa a lopatky mají délku 81 metrů. "Jedna otáčka lopatek větrné turbíny dokáže napájet průměrnou britskou domácnost 24 hodin," uvedla firma.

Plné spuštění elektrárny, která první elektřinu začala dodávat už loni v prosinci, přichází v době, kdy se evropské země snaží odklonit od ruských fosilních paliv, včetně plynu.

"Současné globální události zdůrazňují více než kdy jindy význam přelomových projektů obnovitelné energie, jako je Hornsea 2, které pomáhají Británii zvýšit bezpečnost a odolnost dodávek energie a snížit náklady pro spotřebitele tím, že omezí závislost na fosilních palivech," uvedl šéf společnosti Orsted pro britský region Duncan Clark.

Británie sází na větrné elektrárny na moři a v příštích letech plánuje jejich rozšíření. Cílem vlády je, aby do roku 2030 jejich kapacita činila 50 GW, uvedl server CNBC. Evropská unie, kterou Británie v lednu 2020 opustila, má za cíl zvýšit do poloviny tohoto století kapacitu větrných elektráren na moři na 300 GW.

Spojené státy u větrných elektráren na moři zaostávají za Evropou. První projekt, větrná farma Block Island s kapacitou 30 megawattů, zahájil komerční provoz v roce 2016.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů