Sobota, 20. dubna 2024

Larvy, které konzumují plasty

Larvy, které konzumují plasty
Naděje budoucnosti. Právě probíhají výzkumy trávení plastů u larev. Mohly by pomoci světu v boji proti nadměrnému znečištění plasty.
Seznamte se
  • zavíječ voskový
Zavíječ voskový je druh motýla, který je známý jako škůdce ve včelařských provozech. V roce 2017 si jeho larev všimla bioložka a zároveň i amatérská včelařka Federica Bertocchini. Vložila larvy do polyethylenového sáčku a po několika hodinách zjistila, že se larvám podařilo prokousat se ven. To byl impuls pro zahájení studie, která následně potvrdila, že je larva schopna konzumovat plast. Další výzkumy prokázaly, že plasty rozkládají pomocí střevního mikrobiomu.
Video - larvy zavíječe voskového požírající polyethylenový sáček: https://www.youtube.com/watch?v=4HLYfOEdEFA&t=44s
  • potemník brazilský
Tento druh brouka, respektive jeho larvy, zkoumají v Austrálii v Queenslandu. Za schopností rozkladu složitých látek, jako je například polystyren, stojí taktéž obsah mikrobů v jejich střevech.
Proces trávení probíhá tak, že si larva nejdříve potravu v podobě polystyrenu mechanicky rozdrtí na menší části, poté následuje chemický rozklad pomocí mikrobů, respektive jejich enzymů. Výhodou je, že odpad, které larvy následně vyloučí, je schopen biologického rozkladu.
Bylo prokázáno, že konzumace polystyrenu u larvy potemníka brazilského, nemá na její organismus negativní vliv. Není však podmínkou, že by larva ve volné přírodě konzumovala výhradně plast. Pokud má k dispozici, pro ni, chutnější potravu, plastu se vyhne.
Jaké jsou cíle?
Vědci si kladou za cíl zkoumat, shromáždit a vyvinout enzymy, které se nachází u zmíněných larev. Takový objev by mohl výrazně ulevit životnímu prostředí. Je však potřeba provést další výzkumy, jelikož je zde stále mnoho nezodpovězených otázek.
Zdroje:

Autorka: Klára Mrkvičková

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů