Středa, 24. dubna 2024

Jak docílit vyšší recyklace nápojových kartonů? Jediná cesta vede přes povinné cíle, ukázala studie

Jak docílit vyšší recyklace nápojových kartonů? Jediná cesta vede přes povinné cíle, ukázala studie

Jako kdyby ze silnic zmizelo 810 tisíc aut. O tolik je možné realisticky snížit emise oxidu uhličitého, pokud Evropská unie zavede společný cíl pro sběr obalů z nápojových kartonů. Vyplývá to z nejnovější studie, kterou pro evropské sdružení výrobců nápojových kartonů (ACE) zpracovala firma Roland Berger.

Češi patří v oblasti třídění odpadů mezi nejlepší v Evropě. U komodit jako papír nebo sklo se díky tomu u nás recykluje zhruba 90 procent materiálu, u plastu jsou to zhruba tři čtvrtiny. Recyklace nápojových kartonů, ve kterých každý den kupujeme mléko, mléčné výrobky nebo džusy, ale stále má potenciál výrazného zlepšení. Zpátky do výrobního řetězce se totiž vrací méně než čtvrtina obalů (24 procent v roce 2020[1]).
Nová studie firmy Roland Berger teď navíc ukázala, že bez zavedení povinného zákonného cíle pro sběr nápojových kartonů můžeme očekávat u této komodity jen velmi pozvolný nárůst počtu vytříděných obalů (44 procent v roce 2030[2]).
Pokud se ale Evropská unie shodne na plošném zavedení povinných cílů na sběr nápojových kartonů, může se míra třídění v Česku realisticky zvýšit až na 63 procent, v celé Evropské unii potom v průměru na 78 procent. To by znamenalo napříč Evropskou unií roční snížení emisí CO2 o 990 tisíc tun. To je stejná změna, jako kdyby z evropských silnic zmizelo 810 tisíc aut.
,,Dlouhodobým cílem výrobců nápojových kartonů je, aby se co největší část jejich obalů sbírala, recyklovala a materiál se opět využíval. Bez konkrétních legislativních cílů pro sběr a recyklaci ale bude velmi složité dosáhnout v blízké budoucnosti zásadních změn," řekla Annick Carpentier, generální ředitelka ACE.
Aby obaly nekončily na skládkách a ve spalovnách
Obaly z nápojových kartonů jsou plně recyklovatelné a v EU se jich recykluje už 51 procent (údaje z roku 2019[3]). Nejlepších výsledků v tomto směru dosahují země jako je Belgie nebo Německo. Zkušenosti z těchto zemí ukazují, že cesta k vysoké recyklaci nápojových kartonů vede přes legislativně zakotvené cíle pro sběr. Sdružení ACE prosazuje, aby evropské země včetně Česka stanovily ambiciózní sběrový cíl 90 procent.
Nápojové kartony jsou klíčovou součástí evropského trhu s obalovými materiály. Přispívají k bezpečnosti potravin a odolnosti celého trhu tím, že poskytují obaly pro základní potraviny s dlouhou trvanlivostí. Například tři čtvrtiny všech obalů na mléčné výrobky v EU jsou vyrobené právě z nápojových kartonů.
Zároveň nápojové kartony patří k nejekologičtějším obalovým řešením, které jsou k dispozici. Z velké většiny jsou složeny z kvalitních papírových vláken, které jsou ceněnou komoditou v papírenském průmyslu. I další složky nápojového kartonu, tedy polyethylen a hliník, lze bez problémů recyklovat a o tyto druhotné suroviny je velký zájem. Pokud vezmeme v úvahu celý životní cyklus, mají nápojové kartony podle nezávislé studie LCA[4] vůbec nejnižší uhlíkovou stopu v porovnání s dalšími dostupnými obaly.
V případě, že v některých zemích nebude sběr a recyklace nápojových kartonů fungovat dobře, se nabízí možnost zapojení obalů z nápojových kartonů do systémů zálohování (podobně, jako se v současné době jedná např. o PET lahvích). Pokud bude systém zálohovaných obalů plošně zavádět Evropská unie, sdružení ACE prosazuje, aby zahrnoval také nápojové kartony.
Zvýšení sběru a recyklace nápojových kartonů by také mohla přinést digitalizace systému jejich zálohování pomocí unikátních kódů na každém balení. Zkušenosti ze zahraničí ukazují, že skenování těchto identifikátorů při vracení obalů výrazně zvyšuje flexibilitu celého systému a kvalitu vráceného materiálu. Digitální zálohování může být dobrovolné a fungovat jako doplněk k běžným automatům na vracení obalů.
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů