Čtvrtek, 25. dubna 2024

Re-use centrum v Kopřivnici sníží množství odpadu

Re-use centrum v Kopřivnici sníží množství odpadu

Novinkou v nakládání s odpady v Kopřivnici je otevření re-use centra. Lidé do něj mohou nosit nepotřebné funkční a zachovalé předměty, jiní si pak mohou odložené věci odnést v případě zájmu domů. Nacházet se bude v areálu sběrného dvora v Panské ulici.

,,Co je pro jednoho odpadem, je pro druhého pokladem. Na tom je v podstatě princip re-use centra založen. Předměty, které lidé už nepotřebují a skončily by na skládkách, mohou většinou ještě sloužit dál někomu jinému," uvedl místostarosta René Lakomý, který má v gesci životní prostředí. Podle jeho slov jsou přínosy jak ekologické, protože se snižuje množství odpadu, tak ekonomické, protože lidé nemusejí utrácet za nákup nových věcí. ,,Zřízení centra je dalším krokem ke zlepšení třídění odpadů v našem městě," dodal.

V re-use centru bude možné odevzdávat široký sortiment od nádobí a hraček přes knihy a hudební nosiče, hodiny, hudební nástroje, kočárky, autosedačky, kufry až po umělecké předměty, sportovní potřeby či drobnější nábytek. ,,Výjimkou bude čalouněný nábytek, který nebude přijímán z hygienických důvodů, a elektronika, u které nebude možné vyzkoušet funkčnost a ověřit revizi," vysvětlila Nikol Prokopová z městské společnosti Slumeko, která bude re-use centrum provozovat.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů