Sobota, 20. dubna 2024

Miliardář Chouinard se vzdává své firmy ve prospěch ochrany životního prostředí

Miliardář Chouinard se vzdává své firmy ve prospěch ochrany životního prostředí

Americký miliardář Yvon Chouinard se rozhodl převést svou maloobchodní společnost Patagonia na organizace, které budou využívat její zisky k ochraně životního prostředí. Chouinard to dnes uvedl v otevřeném dopise na webových stránkách podniku. "Země je teď naším jediným akcionářem," píše se v záhlaví dopisu.

Chouinard se proslavil svými horolezeckými výstupy v Yosemitském národním parku. Hodnota jeho majetku v současnosti dosahuje zhruba 1,2 miliardy dolarů (téměř 30 miliard Kč), informovala agentura Reuters.

Třiaosmdesátiletý Chouinard se rozhodl převést všechny akcie podniku s hlasovacími právy na fond Patagonia Purpose Trust, který má chránit hodnoty firmy. Všechny akcie bez hlasovacích práv pak převede na organizaci Holdfast Collective, která se zabývá ochranou životního prostředí.

"Vydělané peníze po reinvesticích do podnikání budou rozděleny jako dividendy na pomoc v boji s (ekologickou) krizí," uvedl podnikatel. Chouinard podle serveru BBC předpokládá, že částka směřující na ekologické aktivity se bude pohybovat kolem 100 milionů dolarů (zhruba 2,5 miliardy Kč) ročně.

Společnost Patagonia je maloobchodním prodejcem outdoorového oblečení. Značka získala kultovní status díky svému důrazu na udržitelnost, například v podobě celoživotní záruky na oblečení či nabídky cenově dostupných oprav.

Podnik je známý reklamním sloganem "Don't buy this jacket (Nekupujte si tuto bundu)". Jeho cílem je přimět spotřebitele k tomu, aby se zamysleli nad dopady konzumního způsobu života na životní prostředí a kupovali jen takové zboží, které opravdu potřebují.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů