Čtvrtek, 28. března 2024

Británie ruší zákaz těžby plynu a ropy z břidlicových ložisek pomocí frakování

Británie ruší zákaz těžby plynu a ropy z břidlicových ložisek pomocí frakování

Britská vláda dnes oficiálně zrušila zákaz takzvaného frakování, tedy hydraulického štěpení, které se používá k těžbě plynu a ropy z břidlicových ložisek. Vláda chce tímto krokem přispět k zabezpečení dodávek energií v době, kdy se energetický trh potýká s negativními dopady války na Ukrajině, uvedla agentura Reuters.

Britský ministr hospodářství a energetiky Jacob Rees-Mogg uvedl, že vzhledem k invazi ruských vojsk na Ukrajinu je posilování energetické bezpečnosti Británie absolutní prioritou. Dodal, že Británie se do roku 2040 hodlá stát čistým vývozcem energií.

Zákaz frakování Británie zavedla v roce 2019 kvůli riziku seizmických otřesů. Zrušení zákazu již začátkem tohoto měsíce avizovala britská premiérka Liz Trussová v rámci svých plánů na řešení energetické krize.

Podle odborníků nicméně zrušení zákazu frakování ke zmírnění cen energií během nadcházející zimy nijak nepřispěje, protože rozvoj tohoto odvětví zabere řadu let a není jisté, zda lze touto metodou v Británii dosáhnout výraznějšího objemu těžby.

Při frakování se do hlubokých hornin vhání pod tlakem voda s pískem a chemikáliemi, což horninu rozbíjí a z trhlin pak proudí potrubím zpět ropa či plyn. Technologie má řadu odpůrců, kteří poukazují hlavně na ekologická rizika takovéto těžby.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů