Středa, 24. dubna 2024

Německo přišlo o jeden z pěti ledovců, už nesplňoval definici

Německo přišlo o jeden z pěti ledovců, už nesplňoval definici

Německé ledovce ustupují mnohem rychleji, než vědci ještě nedávno předpokládali. O status ledovce nyní přišla jižní část Schneeferneru v Bavorských Alpách. Neodpovídá už totiž definici "samostatně se pohybující masy ledu", oznámila dnes ve své zprávě Bavorská akademie věd. V zemi nyní zbývají už jen čtyři ledovce, které jsou rovněž ohroženy táním, uvedla agentura DPA.

Ledovec Schneeferner tál během letošního horkého léta ještě rychleji než v předchozích letech. Místy už má sílu ledu pouhé dva metry a v nejsilnějších místech méně než šest metrů, jak ukázalo zářijové měření. Při posledním měření před čtyřmi lety měl ještě sílu přes deset metrů, jeho rozloha se zmenšila zhruba na polovinu - na jeden hektar - a do dvou let nejspíš zcela roztaje, odhadují vědci podle agentury AFP.

Ledovce jsou podle definice velké masy převážně sněhu, firnu a ledu, které obvykle pomalu sestupují z hor směrem do údolí. Ledovci se nazývají pouze tělesa, která se pohybují samostatně. Většina dnes existujících ledovců vznikla během poslední doby ledové před zhruba 15.000 lety.

V Německu zůstávají čtyři ledovce, jsou jimi severní část Schneeferneru, Höllentalferner, Watzmann a Blaueis.

Loni skupina odborníků zkrátila svou prognózu zbývajícího času existence ledovců z původních 30 let na pouhých deset let, i to už se ale po letošním létě jeví jako zastaralá teorie.

Extrémní tání právě letos zaznamenali glaciologové i v jiných částech Alp. Přispěl k němu vedle vysokých teplot i písek ze Sahary, který v březnu vytvořil na sněhu načervenalou vrstvu. Tmavší povrch absorboval více slunečního záření a led pod ním více roztál, píše DPA.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů