Pátek, 29. března 2024

Nejvíc se plýtvá chlebem, banány a salátem, tvrdí britský průzkum

Nejvíc se plýtvá chlebem, banány a salátem, tvrdí britský průzkum

Průzkum mezi dvěma tisíci dospělými v Británii zjistil, že 81 procent z nich vyhazuje nesnědené potraviny alespoň jednou týdně. Mezi nejčastější jídlo, kterým plýtvají, patří kromě chleba, banánů a salátu i mléko, okurky či brambory. Tento zlozvyk může vyjít na více než 25 liber měsíčně (přes 700 Kč), napsal web Independent.

Téměř 37 procent lidí uvedlo, že na potraviny zapomněli, dokud se nezkazily. Dalších 21 procent lidí mělo problém spotřebovat všechny suroviny, které koupili ve výhodném vícečetném balení. Až 67 procent lidí řeklo, že mělo problém ze zbytků uvařit nové jídlo, a až 39 procent lidí prohlásilo, že potraviny vyhodili rovnou do koše, protože už neměli chuť je jíst.

I přes tyto výsledky 98 procent respondentů uvedlo, že jim není lhostejný problém plýtvání potravinami. Celkem 27 procent lidí by chtělo spotřebovat všechno jídlo, co si nakoupí, a nemít žádný nadbytečný odpad.

Z průzkumu také vyplynulo, že čtvrtina těch, kteří mrhají potravinami, vyhazuje věci dvakrát týdně, což představuje 1,1 kilogramu jídla nebo odhadem téměř 27 liber měsíčně. Až 47 procent lidí se ale cítilo provinile, že tolik plýtvá, přičemž největšími důvody pro změnu byly úspora peněz (63 procent) a starost o životní prostředí (60 procent).

Průzkum také zjistil, že průměrný věk, kdy se Britové nejvíce zajímají o plýtvání potravinami, je 20 let, přičemž 81 procent z nich bylo vychováno tak, aby nikdy surovinami nemrhali. Pětina dotázaných však uvedla, že jejich domácnost jí zbytky jídla jen zřídka.

Čtyři z deseti respondentů uvedli, že jim nevadí konzumovat potraviny po datu spotřeby, přičemž za přijatelnou dobu uchovávání potravin považují tři dny. Třetina z nich je ochotna uvařit ze zbytku surovin jídlo, protože 24 procent si bylo vědomo přímého dopadu na globální oteplování a klimatické změny.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů