Čtvrtek, 18. dubna 2024

Prezident Zeman řekl, že je pro větší využití uhlí v energetické krizi

Prezident Zeman řekl, že je pro větší využití uhlí v energetické krizi

Prezident Miloš Zeman dnes v Ústí nad Labem řekl, že je pro větší využití uhlí v energetické krizi. Za šíření požáru v Českém Švýcarsku podle něj může i bezzásahová ideologie. Podpořil opět splavnění Labe. Zeman řekl, že dvoudenní návštěvou Ústeckého kraje se loučí s kraji jako takovými, protože za několik měsíců končí jeho 32 let dlouhá politická dráha.

Zeman přijel do Ústeckého kraje na pozvání hejtmana Jana Schillera (ANO). V sále ho přivítalo přes 20 z 55 zastupitelů. Prezident se nejprve vyjádřil k požáru v Českém Švýcarsku, který byl nejrozsáhlejším v historii České republiky. "Slyšel jsem, že ten požár způsobili trampové, nesouhlasím s tímto názorem," uvedl. "Domnívám se, že ho způsobili ti, kteří způsobili i kůrovcovou kalamitu, a to je jeden ministr životního prostředí Martin Bursík," uvedl. Prezident poté připomněl výrok Bursíka (SZ), který v minulosti při interpelacích ve Sněmovně prohlásil, že je přítelem kůrovce. Podobně se vyjádřil například i v srpnu na zahájení výstavy Země živitelka v Českých Budějovicích.

Bezzásahová ideologie podle Zemana vedla k tomu, že popadané stromy se nechávaly volně ležet, čímž způsobily podhoubí pro šíření požáru. Policie požár vyšetřuje jako obecné ohrožení. Mluvčí policie dnes ČTK řekla, že ve věci není nic nového, pokračuje prověřování příčin.

Při vysokých cenách plynu by podle prezidenta bylo dobré, aby se více využívalo místních zdrojů surovin, mezi které patří hnědé uhlí v Ústeckém kraji. Řekl, že je také pro výstavbu jaderných elektráren. Opětovně podpořil splavnění Labe. Nedokončení vodního koridoru považuje prezident za jeden ze svých politických neúspěchů vedle toho, že se nepodařilo v jeho volebním období zrušit Senát.

Prezident uvedl, že je na severu Čech ve funkci hlavy státu posedmé. Region je tak nejčastějším místem jeho návštěv v krajích, které ustaly po zhoršení jeho zdravotního stavu.

V zasedacím sále chyběla řada krajských zastupitelů. ČTK některé z nich oslovila, důvod své nepřítomnosti vysvětlili většinou pracovními nebo jinými povinnostmi. "Někteří nemohli z objektivních důvodů, u některých vedl k nepřítomnosti jejich postoj. Já ho nesdílím, respektuji, že je Miloš Zeman hlavou státu," řekl ČTK opoziční zastupitel Filip Ušák (STAN), který se setkání s prezidentem zúčastnil.

Z Ústí nad Labem Zeman odjel po pracovním obědě se zástupci složek záchranného systému, starosty obcí a zástupci dalších institucí postižených požárem v národním parku v Českém Švýcarsku do Děčína. Po setkání s vedením města se tam sejde s občany. V úterý program pokračuje návštěvou děčínské společnosti Chemotex, pak se prezident přesune do Lukavce na Litoměřicku, který získal titul Vesnice roku Ústeckého kraje 2022. I v Lukavci má na programu setkání s občany.

Sever Čech v minulosti navštívil prezident naposledy v červnu 2018. Zastavil se tehdy v místech, v nichž získal v prezidentských volbách největší podporu. Poslední prezidentské volby se konaly v lednu 2018, další se konají v polovině ledna 2023.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů