Sobota, 20. dubna 2024

Vědci hledají způsob, jak využít antény 5G sítí k monitorování stavu ovzduší

Vědci hledají způsob, jak využít antény 5G sítí k monitorování stavu ovzduší

Vědci hledají způsob, jak využít antény 5G sítí k monitorování škodlivých látek v ovzduší, hlavně ve městech. Nyní monitoring zajišťují stanice se specializovanými přístroji. Antény mobilní sítě však postupně vytvoří hustou síť. Mohly by zároveň fungovat jako senzory a přinášet přesnější informace o tom, jaký vzduch lidé dýchají. Na výzkumu spolupracují odborníci z Fakulty strojního inženýrství Vysokého učení technického v Brně, oznámila ČTK mluvčí fakulty Iveta Hovorková.

V Brně měří kvalitu ovzduší deset automatických stanic. Patří meteorologům, zdravotníkům či městu Brnu. "Podle zahraničních studií je žádoucí dosáhnout pokrytí tisícem senzorů na čtvereční míli. Senzory, které by se daly využít, sice existují, ale jejich cena se pohybuje od stovek do tisíce eur za kus, což znamená, že takovýto plošný monitoring by byl z hlediska nákladů zcela nereálný," uvedl Pavel Škrabánek ze strojní fakulty.

Škrabánek třetím rokem spolupracuje s týmem, který si dal za cíl najít způsob, jak přesnější monitoring levně zajistit. Nabízí se možnost využít rozvoj 5G sítí. "Jedna anténa pro 5G pokrytí obslouží perimetr zhruba 500 až 1000 metrů, dá se tedy čekat, že jimi budou města poměrně hustě pokrytá. My se snažíme antény upravit tak, aby se samy staly senzorem pro měření škodlivin. Pokud se to podaří, pak bychom mohli mít data o kvalitě ovzduší doslova za každým rohem," uvedl Škrabánek.

Zatímco kolegové v Norsku pracují na přípravě polymerů schopných přitahovat konkrétní škodlivé látky, Škrabánek tvoří algoritmus, který zachytí drobné změny v chování antény vystavené znečištěnému ovzduší. Převede je do hodnoty konkrétního údaje o stavu ovzduší.

Prvotní testy prokázaly, že myšlenka funguje, nyní vědci zkoušejí pracovat s více anténami najednou a chystají navazující výzkum. Výsledkem má být know-how, které by se dalo uvést na trh, případně prodat soukromé firmě.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů