Čtvrtek, 25. dubna 2024

Jihočeský kraj chce na rybnících instalovat plovoucí ostrovy pro ptactvo

Jihočeský kraj chce na rybnících instalovat plovoucí ostrovy pro ptactvo

Jihočeský kraj chce na vybraných rybnících instalovat plovoucí ostrovy pro vodní ptactvo. Projekt má vytvořit lepší podmínky pro život některých druhů ptáků. Jihočeský kraj na tom spolupracuje s Českou zemědělskou univerzitou v Praze. ČTK to řekl mluvčí krajského úřadu Radek Šíma.

"Dostatek vhodných biotopů pro bezpečné hnízdění vodních ptáků v našem regionu chybí. Konkrétně jde o malé umělé plovoucí ostrovy umístěné na vybrané rybníky, které jsou potenciálně vhodné pro zahnízdění. V této fázi se jedná o testování, jak ptáci ostrovy využijí a jak budou úspěšní, ze kterého by pak bylo možné navrhovat další efektivní postupy," uvedl náměstek jihočeského hejtmana František Talíř.

Dodal, že projekt pro kraj nepředstavuje žádné finanční náklady. Kraj jen vysloví souhlas s umístěním plovoucích ostrovů na rybnících, které má v majetku. "Je všeobecně známo, že se biodiverzita vodní říše v našich podmínkách velmi významně snižuje, proto je nezbytné všemi možnými a dostupnými prostředky jejímu poklesu bránit," řekl Talíř.

V krátké době se jedná o druhý projekt Jihočeského kraje, který je zaměřen na ptáky. Před pár týdny otevřel novou pozorovací věž v ptačí oblasti poblíž Českobudějovických rybníků.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů