Středa, 24. dubna 2024

Chcete dům, který vám i dnes ušetří na účtech za energie? Orientujte se podle energetických štítků

Chcete dům, který vám i dnes ušetří na účtech za energie? Orientujte se podle energetických štítků

Náklady na vytápění domů a jejich celkovou energetickou náročnost ovlivňuje řada proměnných, kterým je při koupi, stavbě či rekonstrukci bydlení třeba věnovat pozornost. Účet za energie totiž kromě současné energetické krize ovlivňuje i tvar, lokace a izolace vašeho domu, počet lidí v domácnosti, užívání tepelného čerpadla nebo třeba zavedení fotovoltaiky. V moderním domě vybaveném běžnými technologiemi pak můžete za energie platit do tří tisíc měsíčně. Klíčovým ukazatelem je přitom energetický štítek daného domu.

Energetická náročnost domů se posuzuje podle zpřísněného zákona o hospodaření energií, který v aktualizovaném znění platí od roku 2020. Stěžejním měřítkem je přitom energetický štítek budovy. Ten má sloužit zájemcům o nové bydlení i současným majitelům domů, aby měli lepší představu o tom, kolik za užívání svého obydlí ročně zaplatí. Do hodnocení energetické náročnosti budovy se proto mimo jiné započítávají základní výdaje na vytápění, ohřev a přípravu teplé užitkové vody, osvětlení, chlazení, větrání, úpravu vlhkosti domu či pomocné energie jako tepelné čerpadlo nebo fotovoltaiku.
Systém poté rozřazuje domy podle jejich energetické náročnosti do sedmi tříd od A do G. Platí přitom, že čím vyšší klasifikační třídu váš dům má, tím přísnější jsou požadavky na jeho energetickou soběstačnost a tím víc v něm ušetříte za měsíční účty za energie.
Vyhněte se géčkům, ušetříte přes sto tisíc ročně
Nepochopitelnou, ale stále ještě aktuální raritou je prodávat domy se štítkem G za podobnou cenu jako domy s vyšším štítkem. Jako by si kupující neuměli spočítat, jak velký rozdíl v nákladech na provoz je čeká.
Staré domy vytápěné plynem přitom samozřejmě nemohou konkurovat novostavbám osázeným nejlepšími technologiemi - a to po mnoha stránkách, té energetické především. To dokazuje i jednoduché porovnání nákladů za energie v domě se štítkem G a v modelovém domě se štítkem A a moderními technologiemi.
Tabulka srovnání měsíčních nákladů za energie (ceny ze srpna 2022)
dům se štítkem G
modelový dům se štítkem A
vytápění
8 451 Kč
609 Kč
ohřev teplé vody
1 584 Kč
254 Kč
spotřebiče
2 833 Kč
711 Kč
připojovací paušál
539 Kč
525 Kč
celkem
13 407 Kč
2 099 Kč
Zdroj: Ekonomické stavby
V domě s nejnižším energetickým štítkem tedy měsíčně zaplatíte přes 13 tisíc místo 2 tisíc, ročně přes 160 tisíc místo 25 tisíc. Provoz domu se štítkem G je tedy o více než 135 tisíc ročně dražší než zvolené referenční řešení. A co je vlastně toto moderní, nízkoenergetické řešení s vysokým štítkem zač?
Druhá, výrazně úspornější varianta představuje takzvaný zlatý standard moderních domů, které v Česku staví společnosti jako Ekonomické stavby. Jejich modelový příklad bungalovu má rozlohu zhruba 120 m2 zastavěné plochy, žije v něm čtyřčlenná rodina a disponuje technologickým balíkem Nová zelená úsporám. Takový dům má automaticky zabudovanou fotovoltaiku, bateriové uložiště, decentrální rekuperaci i zesílenou izolaci domu a další vymoženosti. Navíc využívá dotace z programu Nová Zelená úsporám, má tepelné čerpadlo a ideální tvar obdélníku s velkým pasivním ziskem z jižní strany.
Díky tomu všemu mu starší dům s nízkým energetickým štítkem nabízený za podobnou kupní cenu nemůže konkurovat. Chytrá stavba a moderní technologie v ní totiž drasticky snižují měsíční náklady na provoz. Pokud byste si tedy za stejné peníze jako za moderní dům se štítkem A koupili dům se štítkem G, za 30 let byste přišli o více než čtyři miliony korun.
,,Češi rozdíl v hodnotě štítků brzy pochopí. Poté se hodnota nízkoenergetických domů ještě nevyhnutelně zvýší a domy se špatným štítkem naopak významně ztratí. Právě teď je tedy na investování do úsporného moderního domu ten nejlepší čas. Postavit si jeden takový přitom není žádná věda. U nás v Ekonomických stavbách už například popsanému zlatému standardu se štítkem A odpovídá více než 70 % domů, které stavíme. Češi tedy nemusí zbytečně ztrácet peníze ve starých neúsporných ?géčkách', na trhu je dostupná řada výhodnějších alternativ," říká ředitel Ekonomických staveb David Mencl.
Při pořizování domu vždy uvažujte komplexně
Je naprosto pochopitelné, že zájemce o nový dům v první řadě zvažuje, zda výsledná měsíční splátka hypotéky odpovídá možnostem jeho rozpočtu. Je ale načase uvažovat o něco komplexněji a připočítat k hypotéce i další nezbytné náklady, kterým se v domě nevyhneme a které dnes dělají ještě větší rozdíly než kdy předtím.
,,Nehodnoťte dostupnost bydlení jen výší měsíční splátky za hypotéku. Dnes už je jiná doba. Musíte brát v potaz celkové náklady za dům a zahrnout do nich nejen splátku hypotéky, ale také výdaje za energie i údržbu domu. Často pak zjistíte, že díky dlouhodobě nižším provozním nákladům dosáhnete na mnohem lepší dům," radí na závěr Mencl.
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů