Čtvrtek, 25. dubna 2024

VZKŘÍŠENÍ MISS KOMPOST? KOMPOST FEST 2022!

VZKŘÍŠENÍ MISS KOMPOST? KOMPOST FEST 2022!

Fakta o Miss Kompost

První ročník soutěže Miss Kompost vyhlásil spolek Ekodomov už v roce 2006. Jednalo se vlastně o takové malé mistrovství republiky v kompostování a následně proběhlo třináct ročníků, jejichž cílem bylo popularizovat kompostování ve všech jeho podobách, poslední se konal v roce 2018. Každoročně se do soutěže přihlásily desítky majitelů kompostů, hromad a kompostérů, aby mezi sebou změřili své síly. Každý ze soutěžících poslal příběh svého kompostu včetně fotodokumentace, takže po skončení posledního ročníku bylo v archivu soutěže 509 registrovaných.
Chvíli to vypadalo, že je konec, ale v roce 2022 se kompostovací sekce Ekodomova rozhodla soutěž zresuscitovat a přetransformovala ji ve výzvu #MISSKOMPOST (https://www.kompostuj.cz/vyzva/?utm_source=sendinblue&utm_campaign=MK%20specil&utm_medium=email ). Chtěla tím dát najevo, že za vítěze považuje každého, kdo kompostuje, protože bioodpad jinak ještě stále tvoří až 40 % obsahu černých popelnic. Místo, aby se (přímo v místě svého vzniku) jednoduše zrecykloval (nebo vlastně zkompostoval) a skončil třeba na záhonech nebo se v hnědé popelnici odvezl do kompostárny, končí na skládce nebo ve spalovně, kde produkuje skleníkové plyny, čímž přispívá k prohlubování klimatické změny.
Krása kreativních řešení
Název soutěže je už dnes trochu retro a zároveň zavádějící: O krásu v ní totiž nikdy tak úplně nešlo. Vždycky se hodnotily spíše nápady, jak bioodpad co nejefektivněji využít, a účastníci soutěže také často přicházeli s opravdu kreativními řešeními, a to v několika hlavních oblastech:
Řada kompostérů vznikla originální upcyklací materiálu, který byl právě po ruce. Jednalo se například o zbytky plovoucí podlahy, sajtny z vysloužilého náklaďáku nebo o staré školní lavice. Jiné vychytávky měly vyřešit problém, jak proces kompostování urychlit. Jako účinné se například ukázalo svádět vodu z okapu přímo do kompostu nebo ho (alespoň na zimu) zateplit.
Ze stejného rodu jsou i pokusy využít i v případě zahradního kompostování apetitu kalifornských žížal, ať už šlo o zateplená slaměná sila, jejichž autory byli sourozenci Marie Jahodová a Petr Divácký, nebo o volně ložený kompost - záhon Jakuba Tučka vytvořený ze zbytků dýní, staré slámy, trávy a koňského hnoje, do něhož byla implantovaná i žížalí násada. Oba jmenované ,,vermikompostéry" navíc mezi ostatními vynikaly i mimořádnou estetickou kvalitou. Vypadaly totiž jako landartové objekty.
A to už se dostáváme k totálním experimentům, jejichž uměleckou část reprezentuje například výtvarná akce Vladimíra Kokolii, který v jednu chvíli kompostoval asi na deseti různých místech současně, protože se nadchnul pro ten proces. Několik hromádek kompostu, které měl tehdy různě rozeseté po zahradě, přihlásil do Miss Kompost 2007 a vyhrál.
Úplně jiný druh experimentu zajistil vítězství v soutěži i Ondřeji Šohajovi v roce 2018: Po neúspěšných pokusech s kompostováním trávy v plastovém kompostéru z hobbymarketu se rozhodl, že chce principy kompostování pochopit. Zevrubné zkoumání tohoto fenoménu ho nakonec přivedlo až k otci francouzské zelené energie Jeanu Painovi, po jehož vzoru si vyrobil biomilíř - kompost a tepelný zdroj v jednom, a tři měsíce s ním v zimě vytápěl rodinný dům.
Další velkou skupinu zapojených kompostujících v historii soutěže tvořili a tvoří takzvaní městští kompostáři. Ačkoli se jich pár objevilo už na samém začátku, kdy soutěž celkově připomínala spíš okresní přebor zahrádkářů, jejich skutečný boom nastal až v posledních několika letech. K úplným průkopníkům komunitního kompostování u nás patří komunita v pražských Řepích, která tu má tradici od roku 2007. Dnes je tu na dvou stanovištích celkem šest dvou nebo tříkomorových komunitních kompostérů SIVA. ,,Kompostování na sídlišti? Umíme!", říká k tomu zdejší správkyně Dušana Kozlovská.
Výzva #MISSKOMPOST vrcholí
Po čtyřleté odmlce Ekodomov starou dobrou soutěž Miss Kompost zresuscitoval a transformoval ji ve výzvu #MISSKOMPOST 2022. Princip zapojení byl tentokrát jiný: Místo náhodného ,,hledání" soutěžících oslovilletos Ekodomov účastníky minulých ročníků a ukázalo se, že někteří z nich udělali v kompostování další pokroky. Kromě nich se spolek obrátil i na školy a komunitní kompostáře, s nimiž v posledních letech spolupracoval na ,,zahradních" a ,,kompostovacích" projektech. Letošní výzvy se tak zúčastnily základní i mateřské škol(k)y (například ZŠ Pražačka, Scioškola Praha 6 a MŠ Libčická), které spolu s Ekodomovem realizovaly v posledních dvou letech nový zahradnicko-kompostovací průzkumnický projekt Rosteme na zahradě! (https://ekoprogramy.cz/rosteme-na-zahrade/ ). Komunitní kompostáře ve výzvě reprezentovali například právě nestoři komunitního kompostování z Řep a kromě nich také komunity Lvovská a Nučická z Prahy 10, které jsou zapojené do projektu Zelená zákoutí podpořeného Nadací Partnerství a Prahou 10. Úkolem projektu je ,,polidštit" okolí komunitních kompostérů SIVA tak, aby se tu sousedé rádi scházeli, například při společném využívání kompostu k pěstování. K tomuto ,,polidšťování" přitom dochází různým způsobem - od proměny veřejného prostoru kolem kompostéru v místo s cestičkami a záhony, až po nové výtvarné pojetí šedých beden kompostérů.
V archivu Miss Kompost tak přibylo dalších 34 přihlášených, což je (ve srovnání s předchozími ročníky) na první pohled spíše podprůměrný výsledek. Faktem ale je, že v tomto ročníků místo individuálních kompostářů jednoznačně převládly celé kolektivy, které ve skutečnosti čítaly minimálně deset rodin, skutečný počet zapojených tak byl násobně vyšší.
Tradiční Kompost Fest netradičně
Výzva vyvrcholila 5. listopadu ve Skautském institutu Rybárna Kompost Festem, který se tu konal poprvé, a ukázalo se, že je to (zvlášť za příznivého počasí) dobrá volba. Během celého dne se tu děla řada věcí, které měly jedno společné - všechny nějakým způsobem souvisely s kompostováním. Pozvaní hosté i náhodní kolemjdoucí si tu od časného dopoledne mohli vyzkoušet zážitkovou úkolovku pro děti Hurá do hlubin kompostu, díky níž se (děti i dospělí) nořili do tmy, aby prozkoumali kompost všemi smysly a zjistili jak to, že je půda živá. V upcyklační dílně se ,,dveře netrhly" a po celý den odtud proudili šťastní noví majitelé trik s Kompost motivem, aby na vlastní hrudi šířili dál slávu kompostování. Po poledni mohli zájemci shlédnout praktickou ukázku založení vermikompostéru, po níž následovala přednáška Petra Diváckého, který zvítězil v Miss Kompost v roce 2015. Od té doby se jeho žížalí chov poněkud rozrostl, takže dnes zpracovává 450 tun matolin ročně a vyrábí certifikovaný Slovácký vermikompost. Dalším vzácným hostem byl vítěz Miss Kompost 2018 Ondřej Šohaj, který mluvil o tématu víc než aktuálním - o možnostech využití biomasy k vytápění. Odpoledne rozbilo svůj stan za Rybárnou u řeky kočovné divadlo pro děti, aby odehrálo představení Vivat Kompostela, napínavý příběh o putování jádřince Rubína zpátky domů k mamince jabloni. Pozdní odpoledne patřilo sérii kratších přednášek a projekcí. Po celý den byla ve foyer Rybárny k vidění jednodenní výstava fotografií Příběhy kompostu, která představila nejzajímavější kompostáře letošního ročníku. Akce pomalu doznívá a organizátoři už začínají přemýšlet nad dalšími vyhlídkami vzkříšené Miss Kompost.
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů