Pátek, 26. dubna 2024

Egypt plánuje jednu z největších větrných farem za 11 miliard USD

Egypt plánuje jednu z největších větrných farem za 11 miliard USD

Egypt plánuje zahájit v roce 2024 stavbu jedné z největších větrných farem na světě, která by mohla dodávat elektřinu také do Evropy a Saúdské Arábie. Hodnota projektu činí 11 miliard USD (261,7 miliardy Kč), uvedla agentura Bloomberg.

Za projektem stojí konsorcium zahrnující společnosti Masdar z Abú Zabí a egyptské Infinity a Hassan Allam Utilities. Větrná farma o instalovaném výkonu deset gigawattů má stát na pevnině a dokončena by měla být do roku 2030. Konsorcium očekává, že letos získá pozemky pro projekt. V úvahu připadají dvě lokality v egyptské oblasti zvané Západní poušť, což je část Sahary západně od Nilu.

Stejná skupina firem pracuje také na egyptském zařízení na výrobu zeleného vodíku. To by mělo být schopno do roku 2030 produkovat 480.000 tun zeleného vodíku ročně. Přibližně 80 procent obou projektů bude financováno prostřednictvím dluhu, zbytek z vlastního kapitálu.

Elektřinu z větrné farmy má nakupovat egyptská vláda. Část této elektřiny by pak mohla být vyvážena prostřednictvím existujících nebo plánovaných kabelů do Evropy, Saúdské Arábie, Súdánu a Libye.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů