Čtvrtek, 28. března 2024

ÚOHS posuzuje nákup společnosti Remaq skupinou Orlen Unipetrol

ÚOHS posuzuje nákup společnosti Remaq skupinou Orlen Unipetrol

Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) posuzuje nákup otrokovické firmy Remaq, která se zabývá mechanickou recyklací odpadu, skupinou Orlen Unipetrol. Úřad o tom informoval na internetových stránkách. Unipetrol o transakci informoval na konci září, její hodnotu ale neuvedl.

"K navrhovanému spojení soutěžitelů má dojít zejména v oblasti výroby a prodeje recyklovaného plastového regranulátu, především polypropylenu a polyethylenu," uvedl úřad.

Unipetrol dříve uvedl, že nákupem Remaqu rozvíjí své recyklační aktivity, díky kterým bude schopen získávat a zpracovávat odpadní plast a bioodpad a vyrábět z něj nové petrochemikálie a biopaliva. Orlen Unipetrol chce být do roku 2050 emisně neutrální, jedním z postupných cílů je právě i rozvoj recyklačních aktivit tak, aby v roce 2030 až 20 procent petrochemické produkce Unipetrolu vznikalo pomocí recyklace plastového a organického odpadu.

Italsko-česká společnost Remaq byla založena v roce 2004. Zabývá se výrobou a obchodováním s plastovými recykláty, zejména polypropylenem, polyetylenem a polystyrenem. V roce 2009 firma otevřela výrobní závod v průmyslovém areálu v Otrokovicích. V něm provozuje čtyři regranulační linky s celkovou kapacitou 2400 tun za měsíc. Remaq je nejvýznamnější a nejrychleji rostoucí společností recyklující plasty v České republice a zastává významnou pozici i na evropském trhu. Zaměstnává 80 lidí a její tržby přesahují půl miliardy korun.

Skupina Orlen Unipetrol je největší rafinérskou a petrochemickou společností v Česku. Zaměřuje se na zpracování ropy a na výrobu, distribuci a prodej pohonných hmot a petrochemických produktů - zejména plastů a hnojiv. Ve všech těchto oblastech patří k významným hráčům na českém i středoevropském trhu.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů