Pátek, 26. dubna 2024

Kanada představila strategii na přizpůsobení se změnám klimatu

Kanada představila strategii na přizpůsobení se změnám klimatu

Kanadská vláda zveřejnila svoji vůbec první strategii pro přizpůsobení se změnám klimatu. Počítá s investicemi ve výši 1,6 miliardy kanadských dolarů (asi 28 miliard korun), které mají obcím pomoci s dopady globálního oteplování.

Kanada stejně jako mnoho dalších světových států čelí vlivům klimatické změny v podobě extrémnějších projevů počasí. Ty by mohly vládu v roce 2030 podle odhadů přijít na až 15,4 miliardy dolarů ročně (asi 270 miliard korun). Vláda nyní spoléhá na to, že každý dolar investovaný do adaptace dnes může v budoucnu ušetřit 15 dolarů.

Investice se týkají například ochrany před povodněmi, lepšího zabezpečení domů před požárem a ochrany biodiverzity.

"Boj s klimatickou změnou je na našem prahu. Nestačí jen snižovat emise, které změnu způsobují, ale také se přizpůsobit změnám, které k nám dorazily," okomentoval vládní program ministr životního prostředí Steven Guilbeault.

Kanada je čtvrtým největším producentem ropy na světě a druhým největším producentem oxidu uhličitého ve skupině velkých ekonomik G20 v přepočtu na obyvatele, uvádí agentura Reuters.

Kanadská federální vláda konzultovala dnes oznámený program poslední dva roky s jednotlivými teritorii a nižšími správními celky, které nyní mají 90 dní, aby se k výslednému dokumentu vyjádřily.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů