Pátek, 26. dubna 2024

Shell koupí za téměř dvě miliardy dolarů dánského producenta biometanu

Shell koupí za téměř dvě miliardy dolarů dánského producenta biometanu

Společnost Shell koupí za téměř dvě miliardy USD (47 miliard Kč) dánského výrobce bioplynu Nature Energy Biogas. Akvizice posílí snahy Shellu o odklon od těžby ropy a zemního plynu. Shell se podle svého dnešního sdělení stane díky transakci největším producentem biometanu v Evropě. K podobnému kroku jako Shell se v letošním roce odhodlala i konkurenční britská firma BP.

Současnými majiteli Nature Energy jsou firmy Davidson Kempner Capital Management LP, Pioneer Point Partners a Sampension. Biometan se označuje také jako obnovitelný zemní plyn (RNG) a Nature Energy vyrábí RNG ze zemědělských, průmyslových a domovních odpadů.

Akvizice posílí plán Shellu na přechod k nulovým čistým emisím do roku 2050. Shell získá výrobní závody s napojením na dodávku surovin, infrastrukturu i rozpracované projekty a odborné znalosti.

Transakci ještě musejí schválit regulační orgány. Uzavřena by měla být v prvním čtvrtletí příštího roku.

Firma Nature Energy byla založena v roce 1979 jako distributor zemního plynu. První stanici na biometan zřídila v Dánsku v roce 2015, nyní má celkem 14 zařízení a připravuje asi 30 nových projektů v Evropě a Severní Americe.

Biometan se vyrábí z odpadní biomasy a je chemicky totožný s konvenčním zemním plynem. Lze jej využívat ve stávající přepravní a distribuční infrastruktuře.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů