Pátek, 26. dubna 2024

Vědci v Brně zkoumají, jak zlepšit třídění potravinového odpadu na sídlištích

Vědci v Brně zkoumají, jak zlepšit třídění potravinového odpadu na sídlištích

Vědci z Mendelovy univerzity v Brně zkoumají, jak lze zlepšit třídění potravinového odpadu na sídlištích. Testují například přísady do sběrných nádob, které by následně tolik nezapáchaly. Výzkumníci o tom dnes informovali na tiskové konferenci. Výzkumný tým Provozně ekonomické fakulty se problematice plýtvání potravin věnuje dlouhodobě, z jeho dřívějších dat vyplývá, že ve směsném odpadu průměrně končí kolem 36 kilogramů potravinového odpadu za rok, na sídlištích pak až 53 kilogramů na člověka.

Podle vědců právě na sídlištích lidé vyhazují do směsného odpadu nejvíce potravin. Důvodem je především to, že nemají možnost potraviny třídit. Nemají například kompost, kam by potravinový odpad mohli vyhodit. V dotazníkovém šetření na sídlištích 87 procent spotřebitelů uvedlo, že potravinový odpad třídí nebo třídit chce, ale téměř polovina z nich uvedla, že nemají kam. Cílem projektu je navrhnout pro sídliště systém shromažďování potravinového odpadu tak, aby to vyhovovalo jak domácnostem, tak obcím i svozovým firmám.

"Lidé jsou ochotní potravinový odpad třídit, ale není kam, neexistuje ani sběr tohoto odpadu," uvedla řešitelka projektu Lucie Veselá. Za největší bariéru spotřebitelé podle ní považují nedostatek třídicích kontejnerů. Ale to není jediné, vadí jim například zápach, přítomnost hlodavců či hmyzu. "Téměř ve všech případech preferují vynášet odpad několikrát do týdne. Uvítali by také sběrnou nádobu maximálně do 100 metrů od bydliště, nejlépe přímo u nádob na směsný komunální odpad nebo vedle kontejnerů na ostatní tříděný odpad," uvedla Veselá. Doplnila, že vyhazovat potravinový odpad lidé chtějí nejčastěji v biologicky rozložitelném sáčku, který by měli k dispozici zdarma v místě sběru, nevadilo by jim však využít i vlastní nádobu.

Lidi by kromě zajištění dostatečného množství nádob pro třídění motivovalo ke třídě potravinového odpadu podle výzkumníků například i čisté prostředí. Vědce tedy zajímá například i to, jaká přísada by se mohla přidávat do sběrných nádob, aby zamezila zápachu a současně by zničila možné patogenní organismy, třeba salmonelu. Martina Vršanská z Agronomické fakulty uvedla, že by mohlo jít třeba o kyselinu citronovou, hašené vápno či tea tree olej, který se podle ní zatím ukázal jako nejvhodnější.

Součástí projektu je i snaha informovat domácnosti, jak mohou produkci potravinového odpadu omezit. Výzkumníci použili různé druhy

informačních kampaní, nově například ve spolupráci s Univerzitou Karlovou vznikl vzdělávací projekt interaktivních materiálů pro školy, materiály by měly být dostupné v příštím roce.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů