Pátek, 29. března 2024

Vlády EU prosazují zúženou směrnici o společenské odpovědnosti velkých firem

Vlády EU prosazují zúženou směrnici o společenské odpovědnosti velkých firem

Členské státy Evropské unie dnes přijaly stanovisko k návrhu směrnice, která by tlačila velké firmy k odpovědnosti za ekologické a lidskoprávní dopady jejich činnosti. Kompromisní verze dojednaná pod vedením českého předsednictví v Radě EU je proti původnímu znění méně ambiciózní a mimo jiné zahrnuje výjimky pro finanční sektor. O finální podobě opatření se bude vyjednávat se zástupci Evropského parlamentu.

Návrh letos v únoru představila Evropská komise (EK). Mnohé podniky podle ní mají v přístupu k životnímu prostředí či právům pracovníků značné rezervy a cílem připravované směrnice je firmy donutit, aby vyhodnocovaly možná rizika a negativním dopadům předcházely, případně pracovaly na odstranění těch existujících. Komise počítala s tím, že se pravidla dotknou zhruba 18.000 firem včetně 4000 mimounijních.

Rada EU přistoupila k mnoha úpravám návrhu ve snaze rozptýlit obavy členských zemí, uvedl český ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela, který dnešnímu jednání o tématu předsedal. Jednou ze změn je odstranění sekce ukotvující povinnosti pro ředitele firem, jejíž obsah byl částečně převeden do jiné pasáže. Rada se také odklání od plánu EK, aby se odpovědnost firem týkala i veškerých událostí po výrobě a prodeji daného produktu. Nedošlo ale k omezení pouze na dodavatelský řetězec, jak požadovaly některé země.

Co se týče zasažených firem, členské státy chtějí z působnosti směrnice vyjmout investiční společnosti. Také navrhují, aby členské státy mohly při zapracovávání pravidel do národního práva udělit výjimku poskytovatelům dalších finančních služeb. Další úprava by přinesla postupné zavádění mechanismu, který by se ale zprvu vztahoval pouze na firmy s více než 1000 zaměstnanci a čistým globálním obratem nad 300 milionů eur (7,3 miliardy Kč).

Unijní činitelé označují chystanou normu za první svého druhu na světě a slibují si od ní lepší ochranu životního prostředí a lidských práv nejen v Evropě. "Odpovědné chování společností vyrábějících oblečení, mobilní telefony a další běžně používané předměty je také něčím, o co se čím dál více začínají zajímat evropští spotřebitelé," dodává Síkela v tiskové zprávě.

Rada EU bude nyní čekat na vyjednávací pozici Evropského parlamentu. Až ji europoslanci přijmou, bude moci začít takzvaný trialog, kde dvě strany za pomoci Evropské komise diskutují o finální podobě návrhů.

Alan Lexa

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů