Sobota, 20. dubna 2024

Průzkum: Více než polovina Čechů nerecykluje obaly od vánočních figurek

Průzkum: Více než polovina Čechů nerecykluje obaly od vánočních figurek

Více než polovina Čechů nerecykluje alobalové obaly od figurek, které se prodávají hlavně před Vánoci nebo na svátek svatého Mikuláše. Do směsného odpadu je vyhazuje 51 procent lidí, 35 procent je správně vyhazuje do kontejneru na kovy. Zbývající lidé je vyhodí do špatného kontejneru. Vyplývá to z listopadového průzkumu agentury Ipsos pro společnost Nestlé mezi 500 respondenty.

Z lidí, kteří alobalové obaly vyhazují do tříděného odpadu, je osm procent vyhazuje do kontejneru na plast a zhruba pět procent je vyhazuje do kontejneru na papír.

Průzkum také ukázal, že většina Čechů recykluje běžný balicí papír. Do kontejneru na papír ho vyhazuje 93 procent lidí, zbylých zhruba šest procent papírové obaly vyhazuje do směsného odpadu a méně než procento do kontejneru na plast. Průzkum ukázal, že nejméně ho recyklují lidé ve věku od 18 do 26 let, z nichž ho do kontejneru na papír vyhodí 80 procent oslovených.

Dřívější průzkum agentury Ipsos ukázal, že třídění plastů, papíru a skla je v Česku již standardem pro většinu lidí. Plasty třídí 92 procent Čechů, papír 85 procent a sklo 83 procent.

Společnost Nestlé vyvinula aplikaci nazvanou SORTaPP, která má za cíl podpořit třídění odpadů. Aplikace umí rozeznat recyklační značky na obalech výrobků a uživatelům poradí, do kterého kontejneru mají obaly vyhodit.

TIP: a kde najdete ten správný kontejner pak zase poradí aplikace KAMsNIM.cz

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů