Středa, 24. dubna 2024

Klimatičtí aktivisté zablokovali dopravu v Berlíně a Mnichově

Klimatičtí aktivisté zablokovali dopravu v Berlíně a Mnichově

Klimatičtí aktivisté z iniciativy Letzte Generation (Poslední generace) dnes v Německu po týdenní přestávce obnovili protestní akce a ráno zablokovali několik vytížených dopravních tahů v Berlíně a také v Mnichově. Demonstraci proti neplnění klimatických cílů OSN dnes před berlínským sídlem spolkového ministerstva životního prostředí uspořádalo i hnutí Extinction Rebellion (Vzpoura proti vyhynutí).

V Berlíně se ráno k silnicím přilepilo asi dvacet demonstrantů z Letzte Generation, k protestům si vybrali ulici Invalidenstrasse u hlavního železničního nádraží nedaleko vjezdu do dopravně důležitého tunelu pod parkem Tiergarten. Zablokovali také křižovatku ulic Wilhelmstrasse a Hallesches Ufer, přes kterou řidiči jezdí ke zmíněnému tunelu a také k městské dálnici A100. Další aktivisté se přilepili také na ulici Potsdamer Strasse, která je rovněž jednou z dopravních tepen metropole.

V Mnichově se demonstranti přilepili k vozovce na náměstí Karlsplatz známém jako Stachus, které je vytíženou dopravní křižovatkou. Policie na twitteru uvedla, že doprava na místě je výrazně omezena. Aktivisté také zablokovali dopravu na dálnicích A9 a A99 u Mnichova.

Iniciativa Letzte Generation upozorňuje na klimatické problémy nejen blokováním silnic a dálnic, ale její členové se rovněž lepí v evropských galeriích ke zdem u slavných obrazů. Skupina, na kterou se snesla mohutná kritika zejména po blokování provozu berlínského letiště, oznámila 25. listopadu dočasné přerušení akcí. Nyní ale oznámila, že protesty obnovuje a že v nich chce pokračovat ještě s větší intenzitou. Německá média poznamenávají, že skupina změnila taktiku, protože své akce předem oznamuje. Dosud tak nečinila.

V Berlíně dnes demonstrovalo také hnutí Extinction Rebellion. Před sídlem ministerstva životního prostředí se sešla zhruba desítka aktivistů, která chtěla upozornit na to, že Německo podle nich neplní klimatické cíle OSN. "Odpovědnost padá na ministryni životního prostředí Steffi Lemkeovou," prohlásili demonstranti. Jako upomínka na biodiverzitu světa stála před budovou dívka oděná v šatech z kůry, kapradí a břečťanu. Protest se obešel bez komplikací, jediným sporem bylo místo protestu. Ostraha se ohradila proti tomu, aby aktivisté transparentem blokovali vstup do budovy.

Aleš Zápotocký

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů