Pátek, 19. dubna 2024

Filmem pro klima: Šest studentských filmů o změně klimatu je ke shlédnutí online

Filmem pro klima: Šest studentských filmů o změně klimatu je ke shlédnutí online

Přesně před rokem, na začátku prosince loňského roku, se v Praze konal bezplatný workshop pro studenty vysokých škol, kteří měli zájem natočit krátký k tématu změny klimatu.

Workshopu se účastnili i dokumentaristé Tereza Reichová a Jan Sacher, kteří účastníkům pomohli s dramaturgickou výstavbou a byli jim k dispozici i pro konzultace během tvorby filmu. Autoři šesti vybraných scénářů poté získali finanční mini-grant, díky kterému mohli natočit své krátké filmy. Ty můžou být dále využity při přípravě výukových lekcí nebo při osvětě o změně klimatu.

Šestice jedinečných krátkých filmů, které vytvořili mladí čeští filmaři a filmařky studující na FAMU, UMPRUM, Filmové Akademii Miroslava Ondříčka v Písku a FTF v Bratislavě, byla v premiéře uvedena 22. června v Kině Kavalírka. Několik z nich bylo uvedeno i na podzimním festivalu Prague Science Film fest.

Filmy jsou nyní ke shlédnutí na youtube kanále Člověka v tísni v české i anglické verzi s titulky a prohlédnout si je můžete i na online platformě Dafilms Junior.

Studentské filmy o změně klimatu ke shlédnutí online:

Radixxx (Denisa Langrová, Jana Chmelařová)

Jaká je pozice jedince/dvojice v boji proti klimatické hrozbě a za klimatickou spravedlnost? Snímek odráží marnost, paralýzu a absurditu individuálního boje, ale i sílu přátelství. Dystopický sci-fi výlet do světa, v němž aktéři zažívají naplno důsledky klimatické změny.

Plašte neplašte (Lucie Bečvářová, Martin Fischer)

Klimatické věřte nevěřte. Uvidíte dva příběhy o planetě a lidech. Nechaly jsme se inspirovat krutou skutečností klimatické krize, nebo jsme si vymyslely kachnu?

Film o žížalách (Adéla Kaiserová, Barbora Aradská)

Žížala jako produkt a zároveň producent. Jaký by byl svět bez ní, byl by? Cesta po stopách malého tvora a po stopách, které vytváříme my lidé. Má to žížala v moderním světě těžší než kdy dřív, anebo si dokáže se všemi nástrahami poradit sama a po svém?

Farma zvířátek (Adam Závodský, Adam Růžička)

Orwellovská animovaná parodie klimatických mezinárodních vyjednání skupiny politiků o opatřeních k uhašení požáru emisí C02.

10 tisíc pro klima (Valerie Vítů, Michaela Kozáková)

Co se dá udělat s grantem deseti tisíc korun pro klima? Dokumentární sociologická etuda o tom, zda a jak může tato částka mírnit následky klimatické změny.

Příroda_2.0 (Radek Ševčík, Petr Chromčák) (bude online k dispozici v lednu 2023)

V době, kdy se mnohý člověk již nepovažuje za součást přírody, vyrostla uprostřed valašské krajiny budova se stálou expozicí ,,Trezor přírody". Film observuje skupinku hrajících si dětí v izolovaném prostoru plném umělých reprodukcí přírody. Mohou v něm nalézt poznání o přírodě?

Projekt vznikl v rámci workshopu ,,Filmem pro klima", s podporou společnosti Člověk v tísni v rámci programu 1Planet4All EU.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů