Čtvrtek, 28. března 2024

Co s použitým spodním prádlem, aby nekončilo na skládkách?

Co s použitým spodním prádlem, aby nekončilo na skládkách?

Oděvní značky čelí tlaku na omezení obrovského odpadu v módě. Mnohé z nich se proto obracejí k programům dalšího prodeje, které umožňují spotřebitelům zpeněžit jejich použité oblečení. Problém ale nastává u spodního prádla, kde obvykle není možné tyto kousky oblečení znovu prodat, když doslouží, a končí tak v odpadcích. Zavedené a začínající firmy se tedy snaží přijít na to, jak zabránit tomu, aby spodní prádlo putovalo na skládky, píše agentura Bloomberg.

Firma Kent z Los Angeles nabízí jedno řešení. Již dva roky prodává řadu plně kompostovatelného spodního prádla. Je vyrobené ze stoprocentní bavlny pima, která má delší vlákna a je známá delší životností než tradiční bavlněné směsi. Když jsou kalhotky firmy Kent připravené k vyřazení, lze je vyhodit do běžného kompostéru nebo zaslat zpět společnosti, která spolupracuje s partnerem, který z kalhotek udělá půdu.

Společnosti, které se snaží o využití použité oblečení, u spodního prádla narážejí na specifické problémy. U prádla firmy Kent je důležité, že používá stoprocentní bavlnu, bez dalších materiálů, syntetických barviv nebo změkčovadel. Zákazníci však často dávají přednost spodnímu prádlu, které je zároveň elastické, což vyžaduje použití spandexu nebo elastanu. Ani jeden z těchto materiálů se však nedá kompostovat nebo recyklovat a oba mají nízký bod tání, což znesnadňuje jejich zpracování ve větším množství v zařízeních na recyklaci textilu, upozornila zakladatelka a ředitelka společnosti Fabscrap, která se specializuje na recyklaci a opětovné použití textilu, Jessica Schreiberová.

TIP: Kam s ostatními vysloužilými kousky z vašeho šatníku poradí aplikace KAMsNIM.cz

Většina spodního prádla je z neobnovitelných zdrojů založených na fosilních palivech, říká ředitelka skupiny American Circular Textiles Group, která usiluje o politickou regulaci textilního průmyslu, a generální ředitelka konzultační skupiny Circular Services Group Rachel Kibbeová. Tyto materiály umožňují roztažnost a zpevnění, což si spotřebitelé oblíbili. Znamená to ale současně, že vůbec nejsou recyklovatelné. Problém je obzvláště palčivý u dámského spodního prádla, které má obvykle elastická vlákna po celé délce, zatímco u pánských boxerek je často elastický jen pásek, který lze snadno odstranit.

Spodní prádlo a další elastické oděvy, které se dostanou do zařízení na recyklaci textilu, se mnohdy dají použít pouze jako výplň výrobků. Některé značky spodního prádla provozují programy zpětného odběru a zákazníci, kteří odevzdají staré spodní prádlo, získají slevu nebo kredit na další nákup. Poptávka po izolaci, která se z tohoto prádla vyrobí, je však mnohem nižší, než nabídka použitého oblečení. Je proto nutné hledat jiná řešení.

Většina prádla obsahuje také polyester a nylon, tedy materiály, které se stále častěji vyskytují v textilní výrobě jako levná alternativa přírodních vláken jako bavlna. V některém intimním prádle byly zjištěny také vysoké hladiny chemických látek BPA a PFAS, které mohou být ve vysokých koncentracích spojovány s narušením endokrinního systému a rakovinou prostaty a prsu, upozornila vědecká ředitelka Centra pro environmentální zdraví Jimena Díaz Leivaová. Materiály jako polyester a nylon také uvolňují do přírody mikrovlákna, a to jak při výrobě, tak při praní. Při jejich rozkladu se do ekosystémů uvolňuje množství emisí skleníkových plynů, jako je metan.

Podobně jako firma Kent se řada prodejců spodního prádla snaží najít způsoby, jak snížit ekologickou stopu svých produktů. Nabízejí program zpětného odběru a pracují na recyklaci bavlny z použitého oblečení na vlákna, z nichž by se vyrábělo nové oblečení, jako třeba firma The Big Favorite. Pozadu nezůstává ani gigant v oblasti spodního prádla, Victoria's Secret, který hledá způsoby, jak znovu využít spandex ze svých vyřazených výrobků, a zároveň zkoumá biosyntetické materiály vyrobené z kukuřice a Tencel, což je tkanina získaná z eukalyptu.

I u kompostování prádla se však objevují problémy. Většina Američanů nemá přístup ke kompostéru a mnoho obecních kompostáren přijímá pouze zbytky potravin. Analytici také vyjadřují obavy z hygienických důvodů, protože spodní prádlo se stane součástí půdního systému, který se používá i pro pěstování potravin.

Prádlo kompostované firmou Kent se používá v regenerativním zemědělství a generální ředitelka Stacy Graceová říká, že omezený přístup ke kompostování je důvodem, proč firma investovala do vlastní infrastruktury.

Obtížnější je recyklace podprsenek, protože obsahují malé kousky plastu a kovu, které se musí kousek po kousku odstranit, což je nákladný a pracný proces. Také jejich vycpávky jsou často z polyuretanu, který nelze recyklovat. Na druhé straně představují menší hygienické problémy než jiné spodní prádlo, a existuje tak trh s podprsenkami z druhé ruky. Jsou také obvykle odolnější.

Zlepšení recyklovatelnosti intimního prádla bude vyžadovat inovaci materiálů i metod likvidace, v současné době je ale zaměření na trvanlivost možná nejlepší způsob jak udržet spodní prádlo déle mimo skládky. "Tyto předměty lidé obvykle mění jen proto, že se opotřebují," upozornila vedoucí oddělení módy v nadaci Ellen McArthurové Laura Balmondová. "Měli bychom se tak hodně zaměřit na to, jak toto zboží udělat odolnější."

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů