Čtvrtek, 28. března 2024

Bratry Beneše ve vedení společnosti REMA Systém vystřídali manažeři

Bratry Beneše ve vedení společnosti REMA Systém vystřídali manažeři

Společnost REMA Systém, která se zabývá sběrem a recyklací vysloužilých elektrických zařízení, mění své vedení. Odcházejí z něj bratři David a Karel Benešové, kteří stáli u zrodu značky a firmu řídili v posledních 17 letech. Společnost nově povedou odborníci na zpětný odběr elektroodpadu, kteří jsou se značkou dlouhodobě spjatí a působí na manažerských pozicích. Firma to oznámila ČTK.

Bratři Benešové byli 7. prosince na valné hromadě REMA Systému odvoláni z představenstva firmy, vyplývá z obchodního rejstříku. Z předchozího vedení zůstala v představenstvu Veronika Šmejkalová, která ho nově vede. Členy představenstva jsou od 7. prosince David Chytil a Ondřej Rybyšar.

"Kvůli našim úspěšným aktivitám jsme se stali trnem v oku mnoha velkých monopolních hráčů," uvedl David Beneš. Odchází po dohodě s akcionáři, že to je pro REMA Systém správná cesta, dodal. Podle firmy Beneš opouští obor odpadového hospodářství a nově se bude věnovat energetice.

Davida a Karla Beneše a s nimi také firmu REMA Systém v minulosti stíhala policie kvůli podezření z krácení daně prostřednictvím reklamy přes ostravskou firmu Propag-Storm, uvedl dříve server Ekonomický deník. Stíhání bratrů Benešů i společnosti na podzim 2019 zrušilo Nejvyšší státní zastupitelství. Server iDNES.cz koncem minulého měsíce napsal, že policie bratrům Benešům obstavila jejich pozemky a rodinné domy.

Mezi REMA Systémem a konkurenčními systémy recyklace předloni vyvolal spory odběr vysloužilých elektrozařízení značky Samsung. REMA Systém se také bránil proti vyjádření ministerstva životního prostředí, že uvedl nepravdivé údaje, aby splnil podmínky licence k provozování kolektivního sběru elektroodpadu. Do hledáčku médií se společnost dostala i kvůli sponzorským darům pro vládní hnutí STAN.

"REMA Systém nyní úspěšně dokončuje proces recertifikace, který odpovídá požadavkům ministerstva životního prostředí," uvedl Chytil. Všechny aktivity společnosti podle něj pokračují, služby klientům budou nadále zajištěny v plném rozsahu.

REMA Systém zajišťuje zpětný odběr a recyklaci vysloužilých elektrozařízení od roku 2005. Mezi klíčové partnery patřily letos Alza.cz, eD system, Konica Minolta, AT Computers, LKQ, Mountfield, Philip Morris ČR, společnost SWS nebo Samsung, uvedla firma.

REMA Systém patří k takzvaným kolektivním systémům, které jsou financované z recyklačních poplatků placených spotřebiteli při nákupu praček, lednic, televizorů, počítačů, tiskáren, mobilních telefonů a dalších přístrojů. Ve stejném oboru v ČR působí také společnosti Elektrowin a Asekol, který před čtyřmi lety koupil další konkurenční systém Retela.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů