Sobota, 27. dubna 2024

Skupina velkých ekonomik G7 založila klimatický klub a zve také další státy

Skupina velkých ekonomik G7 založila klimatický klub a zve také další státy

Skupina velkých světových ekonomik G7 založila klimatický klub a od nadcházejícího roku do tohoto mezinárodního fóra zve i další státy s ambiciózními ekologickými programy. Po dnešním virtuálním summitu G7 to oznámil německý kancléř Olaf Scholz. Skupina o vytvoření klimatického klubu jednala již v červnu na summitu v bavorském alpském zámku Elmau.

G7, kterou tvoří Německo, Itálie, Francie, Británie, Japonsko, USA a Kanada a ve které je zastoupena i Evropská unie, se v Elmau shodla, že cílem je dosáhnout klimatické neutrality do roku 2050 a udržet globální oteplování pod hranicí 1,5 stupně Celsia ve srovnání s úrovní z předindustriální éry. Členské státy se k tomu domluvily, že k podpoře plnění cílů klimatické dohody z Paříže založí klimatický klub, jehož vznik dnes Scholz ohlásil.

"Klimatický klub nebude iniciativou G7, naopak by měl mít širokou globální podporu. Klimatickým klubem a sociálně spravedlivou přestavbou našeho průmyslu na klimaticky neutrální významně přispíváme k dosažení globálních klimatických cílů," řekl Scholz.

Německý ministr hospodářství Robert Habeck k založení klimatického klubu řekl, že díky této platformě mohou angažované státy udávat tón přechodu k bezemisnímu průmyslu. "Chceme dostat rychleji na trh klimaticky přívětivé základní suroviny, jako je například zelená ocel, a tím zlepšit jejich mezinárodní šance na úspěch," uvedl Habeck.

Ochranu klimatu považuje Německo za jednu svých priorit končícího předsednictví G7. Scholz v červnu v Elmau na tiskové konferenci řekl, že přechod k bezuhlíkovému hospodářství a k čistým zdrojům energie je po ruské invazi na Ukrajinu aktuálnější než dříve. Ruská agrese totiž plně odhalila závislost Evropy na ruských energetických surovinách, Německo proto zajištění zelených zdrojů energie považuje za základ energetické bezpečnosti.

Aleš Zápotocký

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů