Úterý, 19. března 2024

Povolování staveb má zjednodušit jednotné stanovisko, projedná ho Sněmovna

Povolování staveb má zjednodušit jednotné stanovisko, projedná ho Sněmovna

Zrychlit a zjednodušit povolování staveb z hlediska ochrany životního prostředí má nový institut takzvaného Jednotného environmentálního stanoviska (JES). Stanovisko bude zahrnovat požadavky na posouzení dopadů na životní prostředí až podle devíti platných zákonů, uvádí ministerstvo životního prostředí. Návrh nového zákona, který toto stanovisko zavádí, by měla již ve středu v prvním čtení projednat Sněmovna. Podle dřívějšího vyjádření bývalé ministryně životního prostředí Anny Hubáčkové přinese vyšší přehlednost a srozumitelnost pro stavebníky i investory a zrychlí povolovací procesy. Naproti tomu stínový ministr dopravy z hnutí ANO Martin Kolovratník míní, že JES přináší riziko pro všechny účastníky stavebního řízení.

Zákon má podle vládního návrhu začít platit k 1. červenci příštího roku. Stanovisko budou vydávat ve stanovených případech krajské úřady, v ostatních případech úřady obcí s rozšířenou působností. U některých záměrů podle zákona o posuzování vlivů na životní prostředí (EIA) bude vydávat jednotné stanovisko ministerstvo životního prostředí. Půjde třeba o ropné rafinerie, elektrárny nad stanovený výkon, železniční tratě nebo například hutě.

Stavebník bude moci o vydání stanoviska požádat před řízením o povolení záměru. Pokud o něj nepožádá, vyžádá si ho u patřičného úřadu stavební úřad. Povolení bude platit pět let a bude možné ho prodloužit. Na žádost stavebníka bude možné stanovisko i změnit. V rámci posuzování vlivů na životní prostředí, takzvané EIA, bude stanovisko současně i stanoviskem EIA. Bude se to týkat staveb, které vyjmenovává příloha k zákonu o EIA. Stanovisko bude podkladem pro všechny stavební záměry. Bude se to týkat i takzvaných vyhrazených staveb, které budou spadat do pravomoci Specializovaného a odvolacího stavebního úřadu.

"Přínosem Jednotného environmentálního stanoviska je i právní jistota pro stavebníky a investory. Povolovací orgány budou posuzování jednotlivých složek životního prostředí koordinovat, zatímco dnes posuzování často probíhá odděleně, navíc u různých správních úřadů," uvádí ministerstvo životního prostředí.

Poslanec Kolovratník naproti tomu pokládá za problém, že posuzování environmentálních zájmů zvlášť odděleně od ostatních veřejných zájmů, jako je například památková péče, dopravní řešení nebo požární bezpečnost, procesy zpomaluje. Vládní koalice tak podle něj jde proti vlastním slibům o zrychlení povolovacího řízení. Tvrdí také, že návrh snižuje účast veřejnosti na ochraně přírody a návrh podle něj téměř vylučuje veřejnost z procesu vydávání stanoviska.

Návrh JES navazuje na vládní novelu stavebního zákona, která ruší již schválený Nejvyšší stavební úřad zavedený novým stavebním zákonem. Poslanci by ji měli projednat rovněž ve středu. Předloha zachovává všechny stavební úřady v obcích. Podle dřívějšího vyjádření premiéra Petra Fialy tak přiblíží úřady lidem a zabrání kolapsu, který by podle něj nastal, pokud by nový stavební zákon platil beze změny. Nový stavební zákon prosadila bývalá vláda Andreje Babiše přes kritiku tehdejších opozičních stran, které nyní naopak tvoří vládní koalici.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů